22.12.08

Παπαθεμελής προς κυβέρνηση: Κάντε ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο στο λαό. Απαλλάξτε τους από τα διόδια για 15 μέρες.

«Να απαλλάξει τους οδηγούς για 15 μέρες από τα διόδια, ως Χριστουγεννιάτικο δώρο στο λαό που βογκά κάτω από τα οικονομικά βάρη» ζητά με έκκλησή του προς την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής. Και προσθέτει στη σχετική του δήλωση: «Κάτω από άλλες συνθήκες πριν ένα χρόνο, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που υπέγραψε με ιδιωτικές εταιρίες, τα δικαιώματα είσπραξης των διοδίων.
Οι νέες αυξημένες τιμές διοδίων που επιβλήθηκαν, οδήγησαν σταδιακά σε επιχειρηματικό, τουριστικό, οικονομικό μαρασμό ολάκερη την Ελλάδα, καθώς ήδη έχουν «καταφέρει» να περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, τόσο μεταξύ των πόλεων που βρίσκονται στους κεντρικούς οδικούς άξονες, όσο και μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης όπως είναι η Πιερία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Περιοχές που τα τελευταία χρόνια, κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανακτήσουν τις χαμένες τους ισορροπίες το χαμένο έδαφος στον τομέα της ήδη αποδυναμωμένης τους οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά το κόστος των μεταφορών, το οποίο μετακύλησε στα προϊόντα και τελικά στις πλάτες των καταναλωτών.
Σήμερα, οι οικονομικές συνθήκες για τον ταλαίπωρο Έλληνα που χρησιμοποιεί τις εθνικές οδούς, είναι εντελώς διαφορετικές, δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων στην εθνική και διεθνή οικονομία. Χρειάζεται λοιπόν μια αναπροσαρμογή των εισπρακτικών επιλογών του κράτους, απέναντι σε αυτόν τον κατά πολύ φτωχότερο από πέρσι πολίτη. Και είναι ευκαιρία, το κράτος, να δείξει και αυτό από την πλευρά του ένα πρόσωπο ανθρώπινο. Αφήνοντας ελεύθερα για τις 15 μέρες των γιορτών τα διόδια, επιτρέποντας έτσι στον πολίτη να κρατήσει στην τσέπη του εκείνα τα 40 ευρώ που κατά μέσο όρο του κοστίζουν τα διόδια μετ' επιστροφής, από ή προς την Αθήνα, για να τα μετατρέψει σε ένα μικρό δωράκι για την οικογένειά του.
Το κράτος και οι μεγαλοεργολάβοι που έχουν αναλάβει την είσπραξη των διοδίων, δεν πρόκειται δα να χρεοκοπήσουν, με μια τέτοια κίνηση. Αντιθέτως, θα δώσουν και αυτοί από την πλευρά τους, εκείνην την τόσο απούσα στις μέρες μας αίσθηση, πως πίσω από τον ξύλινο λόγο της πολιτικής και το παραπέτασμα των διαπλεκομένων, έχει απομείνει και μια δόση ανθρωπιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: