22.12.08

Παπαθεμελής: Σε χωματερή των Σκοπιανών, έχει μετατραπεί ο Αξιός ποταμός .

«Σε χωματερή των Σκοπίων έχει μετατραπεί ο Αξιός ποταμός» τονίζει σε δήλωσή του για το μεγάλο ζήτημα της ρύπανσης του Αξιού από τους σκοπιανούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής.
«Τόνοι σκουπίδια και απόβλητα από τα Σκόπια έχουν πνίξει το ποτάμι, ενώ οι κάτοικοι των παρόχθιων του Αξιού περιοχών, εκφράζουν φόβους για την δημόσια υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με τους αρμοδίους, τα εργοστάσια των Σκοπίων ρίχνουν ανεξέλεγκτα χημικά απόβλητα στον Αξιό, ενώ απορρίμματα μεταξύ των οποίων και μπουκάλια από φυτοφάρμακα και άλλα επικίνδυνα τοξικά υγρά, προέρχονται από ανεξέλεγκτες χωματερές δίπλα στο ποτάμι από τη γειτονική χώρα. Με αποτέλεσμα, τα επικίνδυνα τοξικά να καταλήγουν στα οπωροκηπευτικά και στο πιάτο του καταναλωτή, μια που οι αγροτικές καλλιέργειες στους κάμπους του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, ποτίζονται από το νερό του ποταμού.
Καλούμε την Υπουργό Εξωτερικών, να θέσει αμέσως το μεγάλο αυτό πρόβλημα που δείχνει την τακτική των σκοπιανών, να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος, σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς. Παράλληλα, να καλέσει αμέσως τον επίτροπο περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Δήμα, να θέσει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στο γειτονικό κρατίδιο. Που από τη μια επιχειρεί να δώσει την εικόνα του κράτους που αποδέχεται τις διεθνείς συμφωνίες, προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο για την ενδιάμεση συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα, αρνείται να συνεργαστεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των τόσο των πολιτών του, όσο και των πολιτών όμορών του χωρών, όπως η Ελλάδα.
Με την ευκαιρία αυτή - υπογραμμίζει στην δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης - η κυρία Υπουργός των Εξωτερικών της χώρας μας, ας θέσει επιτέλους και το άλλο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν τα Σκόπια, με την μονομερή απόφαση του κρατιδίου να προχωρήσει στην κατασκευή 12 φραγμάτων στον Αξιό, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με δεδομένο μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι αρχές των Σκοπίων, δεν εφαρμόζουν τα περιβαλλοντικά πρότυπα της Ε.Ε. και είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσουν νέα προβλήματα στον ήδη υποβαθμισμένο ορίζοντα του ποταμού.
Κάποια στιγμή, το ελληνικό κράτος πρέπει να λειτουργήσει, προσθέτει με νόημα στη δήλωσή του ο κ. Παπαθεμελής. Και από τη λογική της στρουθοκάμηλου, να περάσουμε σε μια σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση, απέναντι στην θρασύτατη ηγεσία του κρατιδίου, που επιμένει να λειτουργεί ως κράτος παρίας - ταραξίας, κόντρα σε κάθε λογική διεθνούς νομιμότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: