29.10.09

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου των Σκοπίων Κύρο Γκληγκόρωφ στον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίτη

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου των Σκοπίων Κύρο Γκληγκόρωφ στον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννσης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, είπε μεταξύ άλλων:

«Αν και τα έχει ξαναπεί τα λέει για άλλη μια φορά προς την ξεσαλωμένη νομενκλατούρα των Σκοπίων ο 92άχρονος πρώην πρόεδρος τους Κύρο Γκληγκόρωφ.

Οι δικοί μας που έχουν παραδώσει το όνομα στους Σκοπιανούς με αβάσταχτη ελαφρότητα τα διαβάζουν;

Από τη συνέντευξη Γκληγκόρωφ στον Παναγιώτη Σαββίδη («Πρώτο Θέμα» 25/10/09) το κρίσιμο απόσπασμα:

Ερώτηση: «Το 1993, στα Τίρανα, είχατε δηλώσει ότι ο λαός σας είναι σλαβικής καταγωγής, ότι σε συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και πως βρεθήκατε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Aπάντηση: Εξακολουθώ και σήμερα να πιστεύω και να δηλώνω ακριβώς τα ίδια.

Ερώτηση: Γιατί τότε το ανθελληνικό κλίμα και η εμμονή στον «αρχαιομακεδονισμό» τα τελευταία χρόνια στη χώρα σας, δηλαδή να αποδείξουν κάποιοι επιστήμονες πως κατάγεστε απευθείας από τους αρχαίους Μακεδόνες;

Aπάντηση: Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Η Ιστορία είναι ένα παγκόσμιο αγαθό ? αυτό ασφαλώς σημαίνει πως η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να μην είναι και ελληνική. Οι Έλληνες νομίζουν πως εμείς θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Δεν λέω πως οι ανησυχίες αυτές είναι άνευ λόγου, αφού υπάρχουν υπερβολές και από τη δική μας πλευρά. Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Για γέλια δηλαδή ? Έλεγα σε ένα φίλο μου ιστορικό ότι έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί και ότι ο Παράδεισος είναι «μακεδονικός» και ιδιοκτησία μας?».

Δεν υπάρχουν σχόλια: