8.5.10

Να μην συρθούμε σε συμφωνίες εθνικής συμφοράς

Συνέντευξη του Στέλιου Παπαθεμελή στην Άννα Δόλλαρα και το περιοδικό «Επίκαιρα» τ. 29 (6/5/2010)
Την διαχρονική ευθύνη του πολιτικού συστήματος στα όσα υφίσταται η χώρα «διότι επέτρεψε μια αιμομικτική σχέση χρήματος και πολιτικής», επισημαίνει ο Στέλιος Παπαθεμελής. Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης μιλά στα «Επίκαιρα» κατά του ΔΝΤ και του μηχανισμού στήριξης που προσφέρει στην Ελλάδα, αφού στόχος του διεθνούς οργανισμού δεν είναι η σωτηρία της χώρας, αλλά η «πλάτη» σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σημίτη για το διπλασιασμό του δημόσιου χρέους μόλις μέσα σε μια δεκαετία, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά μας θέματα σε αυτή τη φάση της απόλυτης αδυναμίας.
-Πώς κρίνετε την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά;
Το κακό αυτό είν’ από μεγάλο σπίτι κι’ έχει πολύ συγγενολόϊ» μας προειδοποιεί ο Σαίξπηρ στην τραγωδία του «Με το ίδιο μέτρο». Πάντως εμάς «με το ίδιο μέτρο» μας έσυραν σε μια τραγωδία χωρίς κάθαρση, μετά από πολλά εγκλήματα χωρίς τιμωρία.
Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση χώρας που υπήχθη στο ΔΝΤ να πρόκοψε. Στόχος του όπου πάει δεν είναι να σώσει τη χώρα, αλλά τα κερδοσκοπικά τοκοχρεωλύσια των διεθνών τοκογλύφων που συνήθως είναι και μέτοχοί του. Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να καταλήξουμε σ’ έναν οργανισμό που η μόνη συνταγή που ξέρει είναι η βαθιά ύφεση και η μαζική ανεργία και η εκρηκτική φτώχεια;
Τα περί «Μηχανισμού», τριπλής Συνεννόησης και άλλων δαιμονίων δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η χώρα τελεί υπό κατοχήν – όλα τα κράτη που υπήχθησαν στο ευαγές Ταμείον λειτούργησαν υπό κατοχήν. Αυτό αποφασίζει ήδη επί παντός του επιστητού. Όποιοι μας παρέδωσαν στο αγριότερο σχήμα απομύζησης και της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας ασφαλώς και γνώριζαν ότι εξεχώρισαν τη διακυβέρνηση αλλού.
Ανάλγητα και απάνθρωπα τα «πρώτα» μέτρα που ακρωτηριάζουν το πενιχρό εισόδημα εργαζόμενων και συνταξιούχων, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή, προκαλούν ασφυξία στην αγορά και ανατροφοδοτούν την ύφεση. Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις 250.000 υπαλλήλων είναι εξοντωτικό μέτρο με παράπλευρα πλήγματα στο ίδιο το δημοσιονομικό σύστημα και την οικονομία. Αποσιωπώνται προς στιγμήν οι σχεδιασμοί για τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι ασφαλώς θα είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση των ληφθέντων στο δημόσιο «και έτι περαιτέρω».
-Η Ελλάδα βαδίζει στη χρεωκοπία; Ποιοι ευθύνονται;
Η Ελλάδα προς το παρόν όχι. Αλλά οι Έλληνες σίγουρα με τα εξαγγελθέντα μέτρα χρεωκοπήσαμε.

Η στάση της Μέρκελ καθώς και η αβουλία και ανικανότητα των θεσμικών οργάνων της Ένωσης μας έσπρωξαν στα δόντια των διεθνών καρχαριών για να μας κατασπαράξουν. Τα δρακόντεια μέτρα που επέβαλε ο «μηχανισμός διάσωσης» για να καταστήσει βέβαιη την αποπληρωμή των κερδοσκόπων, βυθίζουν τον τόπο σε αβυσσαλέα ύφεση, στραγγαλισμό των κοινωνικών και των εργασιακών δικαιωμάτων, ανατροπή των μετά τον Β´παγκόσμιο πόλεμο κατακτήσεων των εργαζομένων και βίαιη επιστροφή σ’ ένα εργασιακό μεσαίωνα.
Οι «διασώστες» έδωσαν στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο ό,τι ζήτησε: ευελιξία της εργασίας μέχρι αηδίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και υποκατάστασή τους από ατομικές που ορίζουν αυτές τον χρόνο και την αμοιβή, απεριόριστες απολύσεις κ.λ.π.
Δεν φτάσαμε σ’ αυτήν την κατάντια σε μια νύχτα. Κατά σύστημα οι κυβερνήσεις όλες, μετά το ’96 όταν στήθηκαν τα μεγάλα πάρτυ Χρηματιστηρίου, Ολυμπιακών, «δομημένων», κ.λ.π. κατέθεταν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, διόγκωναν φανερές και κρυφές δαπάνες και (συγ)κάλυπταν τα ελλείμματα με δανεισμό. Την ίδια περίοδο οι εθνικοί εργολάβοι καταβρόχθιζαν τα ευρωπαϊκά πακέτα χωρίς να δημιουργούν καμιά σταθερή θέση εργασίας. Χωρίς να προάγουν τον παραγωγικό ιστό. Ταυτόχρονα όμως γινόντουσαν πανίσχυροι καταλαμβάνοντας κρατικές συχνότητες και στήνοντας καταλυτικής επιρροής ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Με αυτά ταΐζουν τον κοσμάκη σκουπίδια, τον αδρανοποιούν πολιτικά, κατασκευάζουν εκλογικό σώμα και πολιτικά είδωλα. Όλα ανακλητά!
Η πολιτική τάξη φέρει τη μείζονα ευθύνη διότι επέτρεψε εις εαυτήν μία αιμομικτική σχέση χρήματος και πολιτικής.
Με έναν εισπρακτικό μηχανισμό αναποτελεσματικό και κατά περίπτωση διεφθαρμένο πάντοτε τα έσοδα υπολείπονται των εξόδων. Οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή πήγαν το χρέος τη τελευταία 10ετία από 137,4 δισ. ευρώ (2000) σε 272 δισ. (2009). Ο Έλλην φορολογούμενος πλήρωσε στην φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων τα μαλλιοκέφαλά του. Τότε μας έλεγαν 6 δισ. ευρώ. Μετά 13,5 και εσχάτως μας λένε 50!
Το πολιτικό προσωπικό δεν παιδαγώγησε το λαό με τις διαχρονικές αξίες που η ιστορία και οι παραδόσεις του κόμισαν επί αιώνες. Επέτρεψε να καλλιεργηθεί η νοοτροπία του εύκολου πλουτισμού, της ραστώνης, της απληστίας, του βολέματος, των εξυπηρετήσεων. Ο δικομματισμός επέζησε ως τώρα γιατί ο μέσος Έλλην ψάχνει αποκούμπι στα κόμματα εξουσίας για να «τακτοποιήσει» τα παιδιά του. Νομίζει!
Δεδομένου ότι εσωκομματική δημοκρατία είναι άγνωστη παίρνουν τις αποφάσεις ο αρχηγός και ο στενός ηγετικός κύκλος, δηλ. κλάσμα της κυβέρνησης και ούτε πολλοστημόριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο επί 8ετία πρωθυπουργός κ. Σημίτης, και ο επί 6ετία κ. Καραμανλής ευθύνονται και για τον αχαλίνωτο δανεισμό και για τη διαφθορά που ξεκκοκάλισε εγκληματικά τον δανεισμό (αφού την άφησαν ακαταδίωκτη και ατιμώρητη) και για τη χρεοκοπία των πειραμάτων «εκσυγχρονισμού» και «επανίδρυσης του κράτους».
Ο κ. Σημίτης ενοχοποιούσε προχθές («Καθημερινή» 2/5/10) τη «νοοτροπία» των Ελλήνων για την κακοδαιμονία τους. Όμως η νοοτροπία δεν είναι αυτοφυής. Την σπέρνει και πάντως τη θάλπει η εκάστοτε ηγεσία. Παράδειγμα όταν αποφασίσαμε το 1994 – και η Βουλή ομοφώνως – να ελέγξουμε τα εγκλήματα της νύχτας και τους νονούς της, τυπικά αντέδρασε η «νοοτροπία», ξενυχτώντας στην Πλατεία Συντάγματος δαπάναις των νονών. Στα μετόπισθεν όμως κανονάρχησαν παράγοντες της εξουσίας, εφ’ ώ αντί να πάνε οι νονοί φυλακή πήγε ο υπουργός σπίτι του….

-Ποια είναι η άποψή σας για την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο; Τι λάθη εντοπίζετε κατά τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κυρίως σε εθνικά ζητήματα; Η Ελλάδα εν τέλει είναι υπό πώληση; Ποιος ο ρόλος της Αμερικής;
Η εικόνα της χώρας μας είναι σήμερα απαξιωτική. Λυπούμαι βαθιά
που ένας περήφανος Λαός που δημιούργησε τον Οικουμενικό και δή τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, και έχυσε ποταμούς αίματος για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια διασύρεται και χλευάζεται διεθνώς. Ο κ. Γ. Παπανδρέου γνώριζε, ή πάντως όφειλε να γνωρίζει την πραγματικότητα. Εντούτοις επέμεινε να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες και μετά τις 4 Οκτωβρίου: Προγραμματικές δηλώσεις, δημόσιος λόγος, προϋπολογισμός, όλα ευθυγραμμισμένα με την προεκλογική υποσχεσιολογία.
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για αντίδραση και δράση για διαπραγμάτευση από θέση ισχύος. Αναγκαία μέτρα καθυστέρησαν ώστε να χρειασθούν οδυνηρότερα και αυτοί που τα λαμβάνουν στερούνται πολιτικού επαγγελματισμού.
Δεν επείγομαι να κρίνω τον Γ. Παπανδρέου για τους χειρισμούς του στα εθνικά θέματα. Αλλά θεωρώ μέγιστο λάθος να διαπραγματεύεται με τους Τούρκους, ενώ βρισκόμαστε σε ώρες απόλυτης αδυναμίας. Τώρα όφειλε να αναβάλει κάθε επίσκεψη, κάθε συζήτηση, κάθε διαπραγμάτευση και προπαντός κάθε συμφωνία. Φοβούμαι μάλιστα ότι καθώς Τούρκοι και Αμερικάνοι μας βρίσκουν σε απόγνωση και απελπισία θα επιχειρήσουν να μας σύρουν σε συμφωνίες εθνικής συμφοράς. Στη Κύπρο για λύση χειρότερη απ’ το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν, επισείοντας τον στυγνό εκβιασμό της διχοτόμησης και στο Αιγαίο σε επαίσχυντη για μας διανομή.
Η Αμερική από τα Σεπτεμβριανά του 1995 και έκτοτε είναι μονίμως με τους απέναντι. Ποτέ μαζί μας. Η Ελλάδα δεν έχει εγγυητή των συνόρων της. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και εί τις άλλος είναι με τον ασκούντα μόνιμο και διαρκώς κλιμακούμενο στρατιωτικό εκβιασμό γείτονα. Πρέπει να υπερβούμε τα φοβικά μας σύνδρομα.
Να αναζητήσουμε χωρίς να διαταράξουμε τη σχέση μας με τη «Δύση» άλλους στρατηγικούς συμμάχους (Ρωσία, Κίνα). Η γεωστρατηγική μας θέση «πουλάει» και ακριβά. Αλλά χρειαζόμαστε αναλόγου προσανατολισμού ηγεσία, ικανή να χειρισθεί τέτοιες αποφάσεις.
-Ποιους θεωρείται υπευθύνους από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ (και από την παλιά φρουρά) για την πολιτική παρακμή της χώρας γενικότερα και ποιους από τη ΝΔ; Θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα ασκάνδαλα Βατοπεδίου – Siemens;
Δε νομίζω ότι είναι ώρα επιμέτρησης ευθυνών. Ευθύνονται ο εκάστοτε ηγετικός κύκλος εξουσίας που λύνει και δένει, και από τους εξώτερους, αυτοί που λένε ναι σε όλα, ή το πολύ μουρμουρίζουν μουλωχτά.
Το Βατοπαίδι χρεώνεται στη μία κυβέρνηση, αλλά η Siemens αφορά αμφότερες. Η δικονομία των εγκλημάτων των πολιτικών και η σχεδόν ακαριαία παραγραφή τους, η κοινή αβουλία για τιμώρηση και η κοινή βούληση για συγκάλυψη με πείθουν ότι δεν πρόκειται να αποδοθεί δικαιοσύνη.

-Ένα σύντομο σχόλιο για τα νομοσχέδια Καλλικράτης και την ιθαγένεια των μεταναστών. Τι αλλαγές θα επιφέρουν σε όλα τα επίπεδα;
Η ιδιοτελής χορήγηση δικαιώματος ψήφου σε αλλοδαπούς με κίνητρο να την χρησιμοποιήσουν ως πιστοποιητικό ελληνοποίησης είναι σατανοειδής σύλληψη. Η ελληνοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών που μπήκαν παρανόμως στην Ελλάδα και επιβραβεύονται για την ενέργειά αυτή αποδεικνύει τελεία άγνοια των συνεπειών. Οι ξένοι στην Ελλάδα μέχρι πριν 5-6 χρόνια ήσαν όμοροι. Οι χώρες προέλευσής τους ή είναι ήδη στην ΕΕ, ή λόγω αμερικανικής επίσπευσης εισέρχονται οσονούπω. Άρα αυτοί δεν χρειάζονται καμιά ελληνική ιθαγένεια. Όμως η ελληνοποίησή τους καθώς ακόμη και τώρα διεκδικούν ελληνικά εδάφη ή θέτουν μειονοτικά ζητήματα είναι βέβαιον ότι μπορεί κάθε στιγμή να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα εθνικής ασφάλειας και εξάρτησης της πολιτικής μας ζωής από τη βούληση του εθνικού τους κέντρου.
Εξίσου επικίνδυνη είναι η ελληνοποίηση αφροασιατών μουσουλμάνων οι οποίοι θα διασυνδεθούν εύκολα με μια νεοοθωμανική Τουρκία. Το άκρον άωτον είναι η ακατανόητη διαβεβαίωση της ΥφΕσωτερικών στον επίτροπο του Σ. Ευρώπης Χάμαμπεργκ: «Οι Αρχές έχουν έτοιμο σχέδιο για την επαναχορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε όσους την έχασαν»! Η διάψευση ως προς το ποιους αφορά είναι αναξιόπιστη.
Ο Καλλικράτης διοικητικά μπορεί να αποβεί χρήσιμος, όμως όλη αυτή η παγκοσμιοποιητική θεωρία περί «ισχυρών περιφερειών» είναι βαρύτατο πλήγμα στο έθνος – κράτος που η νέα τάξη το μισεί.

-Πως βλέπετε τον αντιπολιτευτικό ρόλο του Αντώνη Σαμαρά; Η Ντόρα Μπακογιάννη θα αποχωρήσει ή θα διαγραφεί από τη ΝΔ;
Αναγνωρίζω τις εγγενείς δυσχέρειες του κ. Σαμαρά εντός και εκτός. Η Κα Μπακογιάννη μόνη αυτή ξέρει αν θα αποχωρήσει και ο κ. Σαμαράς μόνος αυτός αν θα τη διαγράψει.
-Ποια η γνώμη σας τα τελευταία χρόνια για το ρόλο του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ακροδεξιάς;
Εκτιμώ την εντιμότητα και τη συνέπεια της Κας Παπαρήγα, φοβούμαι όμως ότι αυτή η άνευ ορίων ανυπακοή ενδέχεται να αποβεί δράση εκτός ορίων και όρων του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ομιχλώδες σχήμα ιδεολογικής πανσπερμίας το οποίο δεν έχει πολιτικό πηδάλιο κατεύθυνσης και προσανατολισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: