10.6.10

Ανεξέλεγκτη η τουρκική επιθετικότητα

Λόγω ασύγνωστης και πάλι ελληνικής αβελτηρίας τα τουρκικά πολεμικά θα πετούν εφεξής στο Αιγαίο χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσεων. Θα πετούν ανεξέλεγκτα. Τελείως!
Η Τουρκία η οποία παράγει καθημερινά διεκδικητική πολιτική άδραξε την ευκαιρία μιας τροποποίησης του Κανονισμού στον ICAO και πρότεινε παράγραφο που καθιστά προαιρετική για εκείνην την προηγούμενη ενημέρωση των ελληνικών αρχών για τις πτήσεις των μαχητικών της.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση, παρά ορισμένους επαμφοτερισμούς αντέκρουσε την πρόταση καταθέτοντας αντίρρηση (objection).
Η παρούσα όμως Κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο ήρε την αντίρρηση.
Εφεξής τα τουρκικά μαχητικά δεν θα καταθέτουν σχέδια για να πετάξουν στο FIR Αθηνών, τα ελληνικά όμως θα εξακολουθήσουν να καταθέτουν (φαίνεται τρελλό!). Έτσι ανατρέπεται με αποκλειστική υπαιτιότητά μας ένα καθεστώς που ίσχυσε από το 1947 ως τώρα.
Για την ιστορία ο ICAO ενημέρωσε τις χώρες για τις αλλαγές των κανονισμών του, περιλαμβανόμενης και της τουρκικής πρότασης από τις 17/12/09. Ενστάσεις από τις χώρες έπρεπε να κατατεθούν ως τις 15/1/10. Το υπουργείο του κ. Δρούτσα έστειλε την ένσταση κατόπιν εορτής μία εβδομάδα μετά την εκπνοή της προθεσμίας ,στις 22/1/10.
Η τουρκική πρόταση, ημών κοιμωμένων, εγκρίθηκε από τον ICAO τον Μάιο. Και πλέον στο Αιγαίο κατά τις επιθυμίες της Άγκυρας «επικρατούν ειδικές καταστάσεις (Εκτενή ρεπορτάζ Κύρας Αδάμ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 6 και Ελευθεροτυπία 7/6/10).
Τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον πρωθυπουργό στην κοινή συνέντευξη Παπανδρέου – Ερντογάν στην Αθήνα, ήταν απλό επικοινωνιακό τρυκ.
Το έγκλημα είχε συντελεσθεί προ της ελεύσεως Ερντογάν εδώ.
Ένα ακόμη έγκλημα, δυστυχώς, χωρίς τιμωρία.
Αξιώνουμε να μάθουμε τι και γιατί συνέβη. Ζητούμε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Υ.Γ. Προς άρση πάσης αμφιβολίας: Δύο από τα 7 τουρκικά πολεμικά που παραβίασαν το FIR Αθηνών την περασμένη Τρίτη πέταξαν 150 μέτρα πάνω από πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού 14 ν.μ. από τη Χίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: