8.4.11

Επικίνδυνο παραμύθι ή ελληνοτουρκική φιλία

Του Στέλιου Παπαθεμελή
Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης

Ο αιώνιος ελλαδικός κατευνασμός καλλιεργεί μιαν αφελή προσδοκία ότι μετά τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου θα επισυμβούν σπουδαία και θαυμαστά στα ελληνοτουρκικά. Κάθε φορά που αλλάζει κάτι στη γείτονα, ή μεσολαβεί μια καινούργια ελληνική παραχώρηση, και είναι ουκ ολίγες, στήνονται χαρές μεγάλες ότι «τα βρήκαμε» και εφεξής όπως στα παραμύθια θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…
Η Τουρκία αλλάζει-προς το καλύτερο για τον εαυτό της-, αλλά η πολιτική της επιθετική και επεκτατική παραμένει αναλλοίωτη.
Υπάρχει μια επτασφράγιστη μυστική διπλωματία για τον ελληνικό λαό. Ό,τι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε απ’ τους απέναντι οι οποίοι πάντοτε απαιτούν και κατά περίπτωση επιβάλλουν.
Η Άγκυρα καταγράφει τα φοβικά μας σύνδρομα και προσαρμόζει αναλόγως τις πρακτικές της. Η στρατηγική της διατηρείται αμετάλλαχτη.
Αρνείται μεταξύ άλλων ότι το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Παραβιάζει προκλητικά την υφαλοκρηπίδα του και πουλά «οικόπεδα» στην ΑΟΖ του νησιού.
Οι ελλαδικές ελίτ και εξόχως η Κυβέρνηση πιστεύουν ανιάτως στο φάντασμα της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας. Ενώ οι πραγματικότητες της ζωής διέψευσαν ως προς αυτήν και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μία είναι η αλήθεια: οι σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας είναι σχέσεις συγκρουσιακής συνύπαρξης. Το περισσόν εκ του πονηρού, ή εκ της ευπιστίας.
Στις 12/3 το ιταλικό σκάφος OG5EXPLORA που διενεργούσε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας του Καστελλορίζου με ελληνική άδεια παρενοχλήθηκε από τουρκική κορβέτα που διέπραξε αδίκημα πειρατείας. Η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη NAVTEX, μετά τη νόμιμη ελληνική. Η Κυβέρνηση παρασιώπησε το γεγονός, οι Ιταλοί ζήτησαν και έλαβαν τουρκική άδεια για να συνεχίσουν. Αφού το απεκάλυψε ο ΥΕΘΑ αναγκάσθηκε η ΑνΥΠΕΞ να ομολογήσει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών το έμαθε μετά χειμέριο ύπνο 16 ημερών!
Εννοείται ότι το Καστελλόριζο είναι αναπόσπαστο τμήμα του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και άρα Αιγαίο και φυσικά του ανήκουν όλες οι κατά το δ.δ. της θάλασσας θαλάσσιες ζώνες.
Η περίπτωση της ακατοίκητης Νήσου των Όφεων                     (διένεξη Ουκρανίας-Ρουμανίας περί ης η απόφαση της Χάγης) ουδεμία σύγκριση μπορεί να έχει με το Καστελλόριζο.
Και με τούτα και με κείνα η Ελλάς «απτόητη» συμπεραίνεται από τις διαρροές ότι έχει προχωρήσει σε εθνικά επικίνδυνες παραδοχές, όπως:
-         Επιλεκτική επέκταση χωρικών υδάτων στο Α. Αιγαίο
-         Παράκαμψη εις βάρος μας των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών»
-         Μη επέκταση και στις άλλες θάλασσες (Ιόνιο, Κρητικό) των 6 ν.μ.
-         Περί Καστελλορίζου ο Νταβούτογλου δηλώνει ότι δεν συζητείται, οι ημέτεροι όμως λένε ότι συζητούν, αλλά τι παραδέχονται;
Και επειδή όπως έλεγε ο αείμνηστος Καραμανλής, «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και που γίνονται, και δεν λέγονται», αν και ο κ. Παπανδρέου διαψεύδει ότι συνεφώνησε με τον Ερντογάν ότι δεν θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, η πραγματικότητα διαψεύδει αυτόν.
Είδαμε τη συνέντευξη Δρούτσα στην Χουριέτ. Αν δεν γνωρίζαμε την πολιτική του Πρωθυπουργού του, θα μπορούσαμε να τον πάρουμε στα σοβαρά. Και μεις και πρωτίστως οι Τούρκοι. Ούτε τρέφουμε αυταπάτες ότι ξαφνικά η Κυβέρνηση έκανε στροφή 180Ο στα ελληνοτουρκικά.
Ο αμίμητος Αριστοφάνης λέει:
«Αποστρέφομαι τον πολίτη [πόσο μάλλον τον πολιτικό] που είναι βραδύς να κάνει το καλό στην πατρίδα και γρήγορος να τη βλάψει.
Ικανός για πάρτη του κι ανήμπορος για την πόλη».
Ήτοι: ‘’Μισώ πολίτην, όστις ωφελείν πάτραν βραδύς πέφυκε, μεγάλα δε βλάπτειν ταχύς, και πόριμον αυτώ, τη πόλει δ΄ αμήχανον’’.
(Βάτραχοι Β1427-29)

Δεν υπάρχουν σχόλια: