16.5.11

Περί υγείας, παιδείας, θρησκείας και άλλων δαιμονίων

 γράφει η Μαρία Νεοχωρίτη

Αν αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζει κάτι την κατάσταση των πολιτών στη χώρα μας, αυτό είναι η αδράνεια.
 Η τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση Παπανδρέου ακολούθησε και ακολουθεί τη γνωστή σε όλους μας συνταγή του ΔΝΤ που πρεσβεύει ότι: Οι άνθρωποι μπορεί να προβάλλουν αντίσταση σε τμηματικές αλλαγές (π.χ. περικοπή προγραμμάτων υγείας) αλλά, αν συμβούν ταυτόχρονα δεκάδες αλλαγές προς κάθε κατεύθυνση, τότε εδραιώνεται ένα αίσθημα ματαιότητας και ο πληθυσμός περιέρχεται σε κατάσταση αδράνειας.
Χρειαζόταν άραγε να το ακούσουμε από τον ίδιο το Στρος Καν ότι όλα ήταν «στημένα» προεκλογικά ακόμη για να οδηγηθούμε στο ΔΝΤ; Δεν ήταν ηλίου φαεινότερο εξαρχής;
Καταφέρνοντας όμως πολλαπλά χτυπήματα στον έλληνα πολίτη όχι μόνο τον έχουν καταστήσει ανίκανο να αντιδράσει αλλά και να διακρίνει και να ενδιαφερθεί ακόμη και για τις πολύ σημαντικές παρούσες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, στην υγεία,  στην παιδεία, στη θρησκεία.
Όταν ο Νταβούτογλου μιλάει για ζωτικό χώρο και στρατηγικό βάθος επισημαίνοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου περιορίζουν το ζωτικό χώρο της Τουρκίας εμείς παρατάσσουμε απέναντι του τον κ. Δρούτσα, ο οποίος συγχέει το Καστελόριζο με τον Αρμάνι και δηλώνει ότι ο ορισμός της ΑΟΖ είναι απλά θέμα της μόδας.

 Όταν η Τουρκία διακηρύσσει ότι η εθνική της ταυτότητα βασίζεται στη θρησκεία ο κ. Καμίνης απαγορεύει το Χριστός Ανέστη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 (αλλά επιτρέπονται οι μαζικές συνάξεις των μουσουλμάνων που προσεύχονται κλείνοντας την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους), η υπουργός παιδείας προσπαθεί να απαξιώσει το μάθημα των θρησκευτικών και της ιστορίας στα σχολεία, οι εκκλησίες μένουν χωρίς ιερείς αφού θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και  ακολουθείται η πολική 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, ζητείται η δέσμευση των λογαριασμών της εκκλησίας από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δίνοντας το δικαίωμα στην εκκλησία να κρατάει μόνο ότι είναι απαραίτητο για τα λειτουργικά της έξοδα. Να υποθέσουμε ότι και αυτά τα χρήματα θα πάνε υπέρ των δανειστών  μας; Αλήθεια γνωρίζει κανείς ότι αν η εκκλησία κλείσει τα ευαγή της ιδρύματα θα ανέβει κατά 65% περίπου το κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα;
 Όταν οι Αλβανοί μαθητές μέσα από τα σχολικά τους βιβλία μαθαίνουν την ιστορία της «Μεγάλης Αλβανίας» και ο νέος χάρτης στα τουρκικά σχολεία περιλαμβάνει τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα εμείς διδάσκουμε στα παιδιά μας για τον «συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης», διατηρούμε τουρκικό προξενείο το οποίο έχει αυτοπροαχθεί σε τοπική τουρκική κυβέρνηση στην Κομοτηνή και αφήνουμε τον Νταβούτογλου να «αλωνίζει» ασυνόδευτος στην Ελλάδα γιατί «είμαστε δημοκρατική χώρα και δεν μπορούμε να τον εμποδίσουμε να μετακινηθεί ελεύθερα».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει από την Ξάνθη ότι οι προφορικές εξετάσεις των οδηγών θα γίνονται πλέον και στην τουρκική γλώσσα ενώ και στα ΚΕΠ θα προσληφθούν υπάλληλοι που θα γνωρίζουν τουρκικά την ίδια ώρα που κλείνει η μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια.
  Για να μην αναφέρουμε ότι ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, αναφερόταν ως υπουργός εξωτερικών της «Μακεδονίας» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Το «λάθος» βέβαια διορθώθηκε αλλά δεν είδαμε καμία αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Μήπως θα δούμε για το όνομα του ολυμπιακού σταδίου των Σκοπίων, το οποίο φέρει τον τίτλο «Φίλλιπος Β΄ ο Μακεδών» και εγκαινιάστηκε την Κυριακή του Πάσχα από τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεβσκι;
 Και τέλος περί υγείας ο λόγος όταν οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, πλέον, με γεωμετρική πρόοδο η παροχή δημόσιας περίθαλψης μειώνεται αντίστροφα. Αν θέλεις να κλείσεις ραντεβού με γιατρό του ΙΚΑ η περίοδος αναμονής είναι, κατά μέσο όρο, δύο μήνες. Τα νοσοκομεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο και όσα από αυτά παραμένουν επί της ουσίας υπολειτουργούν αφού στερούνται των βασικών αναλώσιμων υλικών π.χ. γάζες, γάντια, ράμματα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και φάρμακα. Δεν συζητούμε για θέρμανση, χαρτί υγείας, σαπούνι. Οι ασφαλισμένοι βέβαια έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στα ταμεία.
 Η μεσαία τάξη που μετακύλησε στους φτωχούς και οι φτωχοί που είναι πια άποροι, κ. Παπανδρέου, ίσως αυτή τη στιγμή να μην μπορούν να αντιδράσουν αλλά δεν θα αργήσει η ώρα που θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό. Αν μη τι άλλο θα πρέπει να μας διευκρινίσετε: όταν λέγατε ότι θα σηκώνατε τα μανίκια για να εργασθείτε για την Πατρίδα σε ποια Πατρίδα αναφερόσασταν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: