26.12.11

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ..... ΤΟ ΕΣΠΑ

Είναι σε όλους γνωστό ότι μοναδικός δρόμος εξόδου από την κρίση είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Στο παρελθόν επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα προσέκρουαν στο λεγόμενο «είκοσι τοις εκατό».Αυτή ήταν η προμήθεια που ζητούσαν οι υπογράφοντες τις εγκρίσεις από τους επιδοτούμενους.
Σήμερα ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ, έχει ελάχιστη απορροφητικότητα και είναι να απορείς γιατί δεν υλοποιείται εν μέσω κρίσεως.
Η απορία δεν είναι μόνο δική μας αλλά και των ευρωπαίων εταίρων μας. Επί 27 ευρωπαϊκών χωρών είμαστε στη 19η θέση απορροφητικότητας, πίσω από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ξαφνικά αναθαρρήσαμε, πληροφορούμενοι ότι η απορρόφηση των κονδυλίων αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και ποσό 1 δις 100 εκατ. Ευρώ θα ζέσταινε την αγορά.
Αλλοίμονο, για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι εμπαιζόμαστε και ότι τα ποσά πιστώθηκαν σε ενδιάμεσα προγράμματα (ΕΝΑΛΙΟ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ - ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) απ΄όπου και ΘΑ … απορροφηθούν.
Επιτέλους, όταν βουλιάζει η οικονομία δεν ψάχνουμε να βρούμε λογιστικούς τρόπους για να ωραιοποιηθούν τα νούμερα.
Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είναι υποχρεωμένοι ή να παρουσιάσουν έργο ή να πάνε σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικά προϊσταμένου.
Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ. Όποιος δεν είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί γι΄αυτή να παραιτηθεί. Διαφορετικά, φοβάμαι ότι δυστυχώς, οι πολίτες δεν θα περιορισθούν στα γιαούρτια.

Χαράλαμπος Αργυριάδης,

Υπεύθυνος Οικονομικού Τομέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: