13.2.12

Συνέντευξη Παπαθεμελή στην Αυριανή


1) Ποια η άποψή σας για όλο αυτό το σκηνικό της… σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα; 

Η τρόικα των τοκογλύφων και η τρόικα των αρχηγών, έπαιζαν επί μέρες ένα κακόγουστο θέατρο σε βάρος του λαού μας.
Την συμφωνία εξανδραποδισμού μας με την τρόικα, την είχαν αποδεχθεί εκ των προτέρων οι Τρεις. Ο πρώτος μας οδήγησε. Ο δεύτερος έδειξε τον δρόμο στον πρώτο, όπως με παραφουσκωμένη οίηση κομπάζει συνεχώς. Ο τρίτος ακολούθησε εκών-άκων, αλλά πιστά.
Ο εγκλωβισμός του Σαμαρά  στην κυβέρνηση του Μνημονίου, ακύρωσε εξ ορισμού κάθε δυνατότητά του να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από το τέλμα αφού μπήκε ο ίδιος μέσα! Ύπουλο το σύνδρομο εξάρτησης της ελληνικής άρχουσας τάξης.
Οι δυνάστες επέβαλαν απάνθρωπες μειώσεις στις δαπάνες υγείας, παιδείας και άμυνας, παραδίδοντας στην εξαθλίωση ολόκληρη την κοινωνία.
Η εγχώρια Τριανδρία δεν διαπραγματεύθηκε. Δεν είχε προτάσεις, δεν είχε σχέδιο συμφωνίας. Υιοθέτησε αυτήν των τοκογλύφων. Όπως απεδείχθη από το «τελευταίο εκβάν» την φοβερή Συμφωνία, οι εντολοδόχοι του ελληνικού λαού δεν ενοχλούνταν από το μισάνθρωπο περιεχόμενό της, εστιάσθηκαν στην πολιτική και επικοινωνιακή της διαχείριση. Το μείζον, αν μη το μοναδικό τους πρόβλημα, ήταν πώς θα την σερβίρουν στον κόσμο.

2) Το σχόλιό σας για το νέο Μνημόνιο και τη στάση των 3 κομμάτων…

Στο υπαρξιακό ερώτημα αν η νέα συμφωνία, μπορεί να ανατάξει την οικονομία, να καταστήσει βιώσιμο το χρέος, να ωθήσει σε επανεκκίνηση την ανάπτυξη, η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Χίλιες φορές όχι!
Στημένο παιχνίδι να μας οδηγήσουν γρήγορα σε χρεοκοπία, λένε εντός ευρώ, όπερ το χειρότερον.

3)  Μήπως τελικά το νέο πακέτο, απλά αναβάλλει για λίγο τη χρεοκοπία της χώρας, φορτώνοντας απίστευτα βάρη στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, βυθίζοντας τη χώρα σε άγρια ύφεση με τεράστια ανεργία και μεγάλη φτώχεια;

4) Δίλημμα υπάρχει. Χρεοκοπία και εξαθλίωση ή δυσβάστακτες θυσίες και σωτηρία. Ποια η λύση; Τις τελευταίες μέρες κάποιοι λένε ας πτωχεύσουμε. Tι συνεπάγεται το να πτωχεύσουμε και να μην πάρουμε τα 130-140 δις; Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μήπως η δραχμή θα ήταν κάποια λύση ή επιστροφή της χώρας στη δραχμή είναι ένα καταστροφικό ενδεχόμενο;  

Οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Παραδιδόμαστε έρμαια στους δανειστές. Χάνουμε το σπίτι και το βιός μας.
Από «τα πολυχρονεμένα» 130 δις €, οι Έλληνες δεν θα δούμε ούτε δεκάρα. Τα πάνε όλα σε ένα Ειδικό δεσμευμένο Λογαριασμό για την αποπληρωμή των δυσβάστακτων τόκων. Οι ετήσιοι τόκοι είναι άνω των 16 δις €  και με τα νέα δάνεια θα εκτιναχθούν σε απίστευτα ύψη.
Η ύφεση καλπάζει, η οικοδομή βούλιαξε, η αγορά νεκρώθηκε, η ανεργία εκτινάσσεται στο Έβερεστ.
Η χρεοκοπία είναι προ πολλού εδώ. Ήταν υποτίθεται συντεταγμένη, την κάνουν ανεξέλεγκτη. Η συνταγή-ουκ των δυνατών, απέτυχε παταγωδώς.
Οι ημέτεροι μπορούσαν να διαπραγματευθούν και να επιβάλουν ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανάταξης. Δυστυχώς δειλοί και μοιραίοι δεν το τόλμησαν


5) Που οδηγείται η ελληνική κοινωνία κ. Παπαθεμελή με τα αλλεπάλληλα μέτρα;

6) Φοβάστε πιθανή λαϊκή εξέγερση;

Η χώρα οδηγείται σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η κοινωνία σε εξαθλίωση. Την επαίσχυντη κατά της Ελλάδος πολιτική της Μέρκελ, ως και οι N.Y.Times (9/2) την επέκριναν δριμύτατα:
«Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η βασική αρχιτέκτονας της καταστροφικής διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης, μπορεί να εξακολουθήσει να παριστάνει ότι οι μεγαλύτερες δόσεις σκληρής λιτότητας θα αποκαταστήσουν τα προβλήματα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ή μπορεί να καταλάβει ότι μόνο συνδυασμός μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας και μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης, μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Αναπάντεχος συμπαραστάτης μας και το δημοσιογραφικό όργανο του γερμανικού επιχειρηματικού κατεστημένου, η Handesblatt, αναγνωρίζει ότι «οι Έλληνες δίνουν και το τελευταίο τους πουκάμισο». Σε ελληνική αργκό, αυτό λέγεται λίγο αλλοιώς: «μας πήραν και τα…σώβρακα»!
Όσο εξαρτάται απ’ τους σωτήρες μας, αυτοί μας πάνε σε «Δεκέμβρη 1944», φυσικά με άλλους πρωταγωνιστές και άλλη αιτία.
Αλλά πιστεύω ότι θα επαληθευθεί ο Μακρυγιάννης για άλλη μια φορά:
«Παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά». (Μακρυγιάννης)  

7) Ποια τα αίτια της κρίσεως στην Ελλάδα και ποιες οι προτάσεις σας για  την έξοδο από την κρίση;

8) Το σχόλιό σας για τον προϋπολογισμό του 2012…

9) Πως σχολιάζετε την παραδοχή του κ. Χρυσοχοϊδη ότι δεν διάβασε το μνημόνιο;

Εν αρχή υπήρξε κρίση ελλείμματος, μετετράπη σε κρίση χρέους. Έλλειμμα και μεγαλύτερο απ’ το δικό μας, είχαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν πήγαν σε κρίση χρέους. Γνωρίζετε το κατόρθωμα του ΓΑΠ (αποκαλύψεις Στρος-Καν) και πώς ανακατασκευάσθηκε το έλλειμμα και διογκώθηκε τεχνητά για να δικαιολογηθεί η υπαγωγή μας στο δυσώνυμο ΔΝΤ.
Γνωρίζετε επίσης (το επιβεβαίωσε και ο…αδιάβαστος κ.Χρυσοχοΐδης) ότι ο Παπανδρέου μπορούσε να δανεισθεί με λογικό επιτόκιο από τις αγορές και ευρισκόμενος προφανώς σε έξωθεν διατεταγμένη υπηρεσία, το αρνήθηκε. Ταυτόχρονα αρνήθηκε και την προσφορά του Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2010.
Η Ελλάς, διά του μοιραίου πρωθυπουργού της, προσεφέρθη σε ρόλο Ιφιγένειας ή σωστότερα πειραματόζωου του διεθνούς τραπεζικού καπιταλισμού.
Κατά τα λοιπά, ενός κακού μύρια έπονται. Η κρίση είναι δημοσιονομική, οικονομική, συστημική και αξιακή.
 
10) Σε ποιο βαθμό η κρίση επηρεάζει τα εθνικά μας θέματα και την εξωτερική μας πολιτική όπως π.χ. Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος…

Κανένα κόμμα δεν ασχολείται, ούτε εν παρέργω, με το ζήτημα της ασφάλειάς μας και της εξωτερικής πολιτικής. Όμως στον περίγυρό μας, αλλά και εντός της επικρατείας, συμβαίνουν φοβερά, με άμεσες και ιδίως μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες για την ακεραιότητά μας.
Η διπλωματία μας βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Οι πολιτικοί αρχηγοί ταξιδεύουν, ο ένας μάλιστα ασταμάτητα, προφανώς για να αποδείξουν στους συνομιλητές τους πόσο πρόθυμοι (θα) είναι.
Η μειοδοτική στάση ανοχής και των πλέον ιταμών προσβολών της εθνικής μας κυριαρχίας, για τις οποίες δεν εγείρεται καμία δυναμική καταγγελία που έπρεπε να χαλάει κόσμο, αποθρασύνει τους πασάδες. Ο ενδοτισμός του ενός, εξάπτει πάντοτε την επιθετικότητα του άλλου.
Ο εναέριός μας χώρος προσβάλλεται καθημερινά, τα χωρικά μας ύδατα παραβιάσθηκαν 207 φορές το 2011. Εμπεδώνεται ένα γκρίζο καθεστώς συγκυριαρχίας. Αυτό πρέπει να κοπεί μαχαίρι, εδώ και τώρα. Η μετά Σημίτην «αναθεωρητική πολιτική», κατέστησε επικινδύνως χείρονα την θέση μας.
Η Θράκη είναι το άλλο πεδίο, όπου επίμονα και μεθοδικά η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την αμβλύνοια της ελληνικής διοικήσεως, που ενδίδει εις πάσαν απαίτηση του Προξενείου, το οποίο αντιστάσεως μη ούσης, καθίσταται κράτος εν κράτει. Εξαγοράζει, εξαχρειώνει και καταπιέζει τους τυχόν απείθαρχους ομοθρήσκους του, ενώ οι πράκτορές του αλωνίζουν ανενόχλητοι. Από ιδιωτεία των κυβερνώντων, μεγάλοι Καλλικρατικοί δήμοι παραδόθηκαν στους υπονομευτές.
Στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη το αιωνίως βρώμικο αγγλικό παιχνίδι. Η κατάκοιτη πρώην αυτοκρατορία, βυσσοδομεί και μηχανορραφεί κατά σύστημα. Το έγκλημά της κατά του Ελληνισμού διαρκές. Το 1950, ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ, Φουάτ Κιουπρουλού, δήλωνε χωρίς μισόλογα: «Για την Τουρκία δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα». Σε πέντε χρόνια το ανοσιούργησαν. Προήγαγαν τους πασάδες σε αναγκαίους συνεργούς. Το γιγάντωσαν και το κορύφωσαν στα Σεπτεμβριανά και στην μοιραία Τριμερή του Λονδίνου.
Σήμερα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές, Άγγλοι, Τούρκοι, Αμερικανοί, συντονίζουν τον εξανδραποδισμό της Κύπρου, στήνοντας την πλεκτάνη κάποιας κακόγουστης Πολυμερούς με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προδιαγεγραμμένες επιδιαιτησίες.
Η Αθήνα «τηρεί εκ του μακρόθεν τα γιγνόμενα», μη διδασκόμενη ούτε απ’ τα σωστά, ούτε απ’ τα λάθη της Λευκωσίας. Δυστυχώς η Κύπρος είναι ακόμη για μας «μακρυά».
Ελλάδα και Κύπρος τελούμε υπό Κατοχή. Η Κύπρος υπό τουρκική και η Ελλάδα υπό τροϊκανή.
Μην ρωτάτε ποια είναι βαναυσότερη. Δεν κάνουμε επιλογήν τυράννων. Πρέπει να αποτινάξουμε τις τυραννίες. Και σε Ελλάδα και σε Κύπρο, ο αγώνας ο καλός, είναι ο αντικατοχικός.  Αλλά «το δίκαιον και το καλόν, μετά κινδύνου δράται», μας προσγειώνει ο Θουκυδίδης (V,107). Και ο Κάλβος μας προειδοποιεί:
«Θέλει αρετήν και τόλμην/ η ελευθερία».
Ζητείται αρετή και τόλμη. Ο ευρών αμειφθήσεται… 


12) Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την συμπόρευση Λοβέρδου-Βενιζέλου τι έχετε να πείτε;

Οι ενδοπασοκικές εξελίξεις δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Πιο ανίκανοι και πιο εκτεθειμένοι ηθικά από αυτούς στα χέρια των οποίων κατήντησε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν υπάρχουν.

17) Η Δημοκρατική Αναγέννηση κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες;

Ανακοινώνουμε την κάθοδο της Δημοκρατικής Αναγέννησης στις εκλογές. Φυσικά θα συμμαχήσουμε με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Όχι βέβαια τύπου «κωλοτούμπα»-άποψη της βλασφημίας.


13) Βλέπετε να έχουμε πολιτικές εξελίξεις με όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Και ποιο ρόλο πρέπει να έχουν τα κόμματα;

14) Η ίδρυση της Ενιαίας  Λαϊκής  Δημοκρατικής Αντίστασης (Ε.ΛΑ.Δ.Α.) ποιο στόχο έχει και ποια η συμμετοχή της Δημοκρατικής  Αναγέννησης;  

15) Πιστεύετε ότι τα οργανωμένα κινήματα, που εκφράζουν το λαϊκό συναίσθημα μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στις εκλογές και πως;

16) Οι Έλληνες πολίτες που πλέον βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση τι πιστεύετε θα ψηφίσουν στις εκλογές;

Εκλογές ασφαλώς θα γίνουν νωρίτερα ή αργότερα, δεν έχει σημασία. Το πρόβλημα είναι αν μπορούν να ανοίξουν δρόμο για λύση.
Τα ολέθρια σχήματα που επωάζονται για την χειραγώγηση των πολιτών εν όψει εκλογών, με τα αδίστακτα καθεστωτικά ΜΜΕ πρωταγωνιστούντα στην επιχείρηση, πρέπει να ανησυχήσουν και να αφυπνίσουν τους απελεύθερους των κατεστημένων κομμάτων. Οι απεξαρτημένοι πρώτον να μην παγιδευθούν και δεύτερον να επιβάλουν στους ικανούς, καλής μαρτυρίας να συσπειρωθούν σε ένα κατ’ αρχήν εκλογικό σχήμα, με στόχο την Βουλή και την Εξουσία. Η εποχή των κινημάτων διαμαρτυρίας έχει παρέλθει. Είναι προφανής η ανάγκη της συγκρότησης ενός Πατριωτικού Αντιμνημονιακού Κινήματος Εξουσίας με στόχο την απαλλαγή της χώρας απ’ τα κατάπτυστα μνημόνια, την απονομιμοποίηση του αμαρτωλού συστήματος, την διαγραφή του επονείδιστου χρέους και την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας.
Δεν πρέπει ο λαός να αφεθεί στα χέρια των δημίων του.
Η Δημοκρατική Αναγέννηση θα εξακολουθήσει να παλεύει για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων, οι οποίες μόνο ενωμένες θα βγάλουν τον τόπο από το τέλμα, ενώ αν εξακολουθήσουν διαιρεμένες και ασυντόνιστες , δεν θα μπορέσουν να κάνουν καλό στον τόπο και θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν, πριν μάλιστα αγγελθούν οι εκλογές. Στην τελευταία απευκταία περίπτωση, οι πολλοί θα κλεισθούν στα σπίτια τους απέχοντας. Όσοι θα προσέλθουν, θα ρίξουν άκυρο-λευκό, θα ξαναμαντρωθούν στις στάνες των χρεοκοπημένων κομμάτων, από τα οποία μόλις απελευθερώθηκαν. Ολόκληρη την ευθύνη θα έχουν οι απεξαρτημένοι που συνεχίζουν να «κοσκινίζουν χωρίς να ζυμώνουν». Εμείς θα πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας.
Χρειάζεται το κίνημα εξουσίας που θα βροντοφωνάξει τα λόγια του τίμιου Νικολάου Πλαστήρα:
«Την Ελλάδα απ’ το αυτί θα την αρπάξουμε
και θα την σώσουμε
θέλει, δε θέλει»!
Εμείς δουλεύουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Θέλουμε να γίνει. Αν δε γίνει, τότε θα πάμε μ’ εκείνους που θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: