25.4.12

Τριτοκοσμική κατάσταση


 γράφει ο Γιάννης Αλεξόπουλος*

Τις τελευταίες μέρες, μια ίωση που είχα από τη Μεγάλη Τετάρτη υποτροπίασε σε πνευμονία. Με αφορμή αυτό το γεγονός βίωσα μια τριτοκοσμική κατάσταση.
Μέχρι χτες 24 Απριλίου κανένα φαρμακείο δεν δεχόταν συνταγές από τα συνενωμένα Ταμεία των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) και των Δικηγόρων. Η λύση ήταν είτε να τα πληρώσεις όλα κι αν είχες τη δύναμη να πας στο Ταμείο να διεκδικήσεις τα χρήματά σου είτε να τα συνταγογραφήσεις σε κάποιον από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον σου με διαφορετικό Ταμείο. Εγώ πλήρωσα κάποια (αρκετά) κι έγραψα άλλα στη σύζυγό μου που είναι στο ΙΚΑ με κάρτα ανεργίας! Άρα οδοντίατρος με εικοσαετή επαγγελματική παρουσία δεν έχει φάρμακα εκτός κι αν τα πληρώσει όλα ή καταφύγει στην βοήθεια από τη σύζυγό του η οποία διαθέται ασφάλιση προνοιακού χαρακτήρα!!! Αυτό δεν θυμίζει τριτοκοσμική κατάσταση;

Τα ταμεία που πρανέφερα με τη συνένωσή τους αποκαλέστηκαν από τις εφημερίδες απλά “Ταμείο Επιστημόνων”.
Κάθε ένα από αυτά είχε αποθεματικά. Τα αποθεματικά είχαν δημιουργηθεί με τα χρήματα που πλήρωναν οι ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί. Επρόκειτο δηλαδή για χρήματα των ασφαλισμένων που στα συγκεκριμένα Ταμεία υποτίθεται είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες των Ταμείων τους. Με τα χρήματα αυτά καλύπτονταν συντάξεις, φάρμακ, υγειονομική περίθαλψη κλπ. Με νομοθετική ρύθμιση τα χρήματα των αποθεματικών μετατράπηκαν υποχρεωτικά σε ομόλογα του δημοσίου σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση, με το PSI, κουρεύτηκαν δηλαδή ένα μέρος της αξίας των ομολόγων απομειώθηκε!!!
Πόσα διαγράφηκαν; Για να έχετε μια εικόνα, θα αναφερθώ στο ΤΣΑΥ μόνο, το οποίο γνωρίζω. Από περίπου εννιακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό, σήμερα πραγματικά διαθέσιμα είναι περίπου διακόσια πενήντα εκατομμύρια. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο διέγραψε μονομερώς περίπου επτακόσια εκατομμύρια ευρώ αποταμιεύσεις των υγειονομικών της χώρας. Χρήματα των ασφαλισμένων ιατρών, οδοντιάτρων, κτηνιάτρων και φαρμακοποιών που κυριολεκτικά έγιναν... καπνός με μονομερή διαγραφή “χρέους”.
Έρχονται ύστερα τα παπαγαλάκια των συγκυβερνώντων και λένε ότι, σε ότι αφορά τους δανειστές μας (τραπεζικοί τζογαδόροι των διεθνών αγορών) μονομορείς διαγραφές χρέων δεν γίνονται...
Γι'αυτό κι εμείς στις 6 Μαΐου πρέπει να ψηφίσουμε δυναμικά ΟΧΙ, και να απαιτήσουμε την διαγραφή του επαχθούς χρέους.
 
*Υποψήφιος Β' Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: