23.4.12

Ο ...Εωσφόρος Παπαθεμελής ή όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, ας πληκτρολογεί στο επαναστατικό του κοσκινάκι


γράφει ο Θεόδ. Παντούλας*

Φωτιά πήραν τα πληκτρολόγια! Πλημμύρισε το διαδίκτυο από αμφίπλευρες επώνυμες, αλλά κυρίως ανώνυμες καταγγελίες της «επονείδιστης» εκλογικής σύμπραξης. Ποιος να το πει και ποιος να το πιστέψει; Ο Παπαθεμελής με τον Καζάκη! Τι δουλειά έχει ο χριστιανός με τον μαρξιστή; Ο «συντηρητικός» με τον «προοδευτικό»;
Μέγας ο σκανδαλισμός κι ακόμη μεγαλύτερος ο πολιτικός αναλφαβητισμός και η αήθεια. Συνοψίζω: ηλικιωμένος ο Παπαθεμελής, παλαιοκομματικός, «θεούσος», «δεξιός» κ.ά. ανάλογα επισημαίνουν οι μουτζαχεντίν της «προόδου».
Οι σοφότεροι απ’ εμένα λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για ν’ αντιμετωπίσεις μιαν απρέπεια είναι η περιφρόνησή της. Πραγματικά, λυπάμαι που δεν είμαι τόσο σοφός κι ασχολούμαι με το χυδαΐζων κηφηναριό που εκτελεί χρέη θυρωρού στον δημόσιο βίο μας. Δικαίωμά τους βεβαίως να μην εμπνέονται από τον Στέλιο Παπαθεμελή αλλά δεν είναι δικαίωμά τους η αριστερόσχημη καφρίλα της κατασυκοφάντησης.


Στον ιταμό κι ανεπαίσθητο ηλικιακό ρατσισμό τους δεν έχω τίποτε ν’ αντιτάξω. Χαίρομαι μόνο που το κίνημα του ... διαδικτύου σφύζει από νεότητα. Για τον παλαιοκομματισμό όμως να το κουβεντιάσουμε, έχοντας ωστόσο κατά νου ότι ο Στ. Παραθεμελής δεν είναι αλεξιπτωτιστής στον πολιτικό στίβο κι ότι δεν κληρονόμησε την πολιτική του παρουσία ούτε από τον πατέρα του ούτε από τον θείο του. Η πολύχρονη κοινοβουλευτική διαδρομή του πρόεκυπτε πάντοτε από την έκθεσή του στην κρίση των συμπολιτών του.
Το ότι είναι χριστιανός δεν το έκρυψε αλλά δεν το έκανε και σημαία ευκαιρίας. Πιθανώς αυτό να συνιστά ιδιώνυμο αδίκημα για το προοδευτικό ιερατείο αλλά ας μην λησμονούμε ότι –πράγματι– δεν έχουν όλοι τον ίδιο Θεό –όπως κι ότι ορισμένοι δεν έχουν καν τον θεό τους.
Για το «δεξιός» επίσης τι να πω; Όσοι παρά τη νεότητα η τα νεάζοντα καμώματα τους επιμένουν να εγκλωβίζονται σε μια ξεπερασμένη από την ζωή πολιτική γεωγραφία, ας το κάνουν αλλά ας γνωρίζουν κατ’ ελάχιστον έστω την πολυετή διαδρομή του Σ. Παραθεμελή, η οποία ξεκινά από την Χριστιανική Δημοκρατία του Νίκου Ψαρουδάκη. Πάντως ο Στ. Παπαθεμελής δεν ήταν απ’ αυτούς που διάβαζαν επί Δικτατορίας ή απ’ αυτούς που σώπαιναν επί Μεταπολίτευσης. Τον διέκρινε το φρόνημα κι όχι η φρονιμάδα. Γι’ αυτό λ.χ. πολύ πριν τον ΑΣΕΠ πήρε τους πελατειακούς διορισμούς των αστυνομικών από τα πολιτικά γραφεία και τους έβαλε στα μηχανογραφικά δελτία των σχολείων. Τώρα αν κάποιων η εμπαθής γνώση περί Παπαθεμελή εξαντλείται στις «χαριτωμενιές» του παιδονόμου Λαζόπουλου τι να κάνουμε; Ο καθείς κι ο δάσκαλός του.
Λάθη δεν έκανε; Λάθη ναι, ατιμίες όχι. Γι’ αυτό και πολιτεύεται διακονώντας ιδέες κι όχι πρακτορεύοντας συμφέροντα. Η εξαπάτηση δεν ήταν ποτέ στις αρετές του.
Όλα αυτά ορισμένοι αδαείς κι αναιδείς μπορεί να τα βρίσκουν «δεξιά», «ακροδεξιά» η ότι άλλο κατεβάσει η ιδεόληπτη κούτρα τους. Δικαίωμά τους θα μου πείτε και πάλι.
Δεν είναι όμως δικαίωμά τους όταν βουλιάζει το καράβι να συζητούν το χρώμα του μαγιό που θα κρύψει την γύμνια τους.

 *π. Γ.Γ. Δημοκρατικής Αναγέννησης

4 σχόλια:

Χρήστος Κοτσιρέας είπε...

Συμφωνώντας απόλυτα κύριε Παντούλα με όσα γράφεται παραπάνω, απλά θέλω να προσθέσω και τον δικό μου προβληματισμό.
Από πότε ο προοδευτικός άνθρωπος είναι αντίθετος στην ουσία του Χριστιανισμού;
Η αγάπη είναι συντηρητισμός;
Η αρετή και η εντιμότητα είναι οπισθοδρόμηση;
Από πότε ένας αληθινός Χριστιανός ταυτίζεται με την δεξιά ιδεολογία και τον καπιταλισμό;
Χωράει ο Χριστός σε κόμματα;
Ποιος μου απαγορεύει να είμαι και προοδευτικός και Χριστιανός;
Μήπως ο δωδεκαθεϊστής Άδωνης Γεωργιάδης ή ο τυχοδιώκτης Γιώργος Καρατζαφέρης;
Για εμένα που είμαι ένας άνθρωπος αριστερής ιδεολογίας αρκούσαν πέντε λεπτά συνομιλίας με πνευματικά μεγέθη όπως αυτά των μακαριστών γερόντων Παϊσίου και Πορφυρίου για να βιώσω το μεγαλείο της αγάπης τους και να καταλάβω τι σημαίνει πραγματικά προοδευτικός.
Δηλώνω λοιπόν ανεπιφύλακτα και προοδευτικός και Χριστιανός.

makis είπε...

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω: γιατί Καζάκη και οχι Καμμένο; Υπάρχει κάτι στον καμμένο που δεν γνωρίζουμε; Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κάποιες προσπάθειες ανθρώπων που νοιάζονται πραγματικά για την πατρίδα δεν ενώνονται, ώστε να δημιουργηθεί ένα κόμμα μεγαλύτερο και με περισσότερη δύναμη; πολύ φοβάμαι πως η λαϊκή αγανάκτηση θα μοιραστεί σε πολλά μικρά κομμάτια και δε θα καταφέρει να περάσει στη βουλή...

sea colonies είπε...

Προς κ. makis,

Σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Καζάκη στο ΚρητηTV (24/4/2012), η από μέρους του ΕΠΑΜ προσέγγιση του κ Καμμένου συνάντησε την εξής απάντηση των Ανεξάρτητων Ελλήλων: Συνεργασία με όρους αφομοίωσης του ΕΠΑΜ εντός του ψηφοδελτίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και όχι συνεργασία σε ισότιμη βάση με κοινά προτάγματα. Ο κ. Καζάκης αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι σε αυτόν προσφέρθηκε η θέση του επικεφαλής του συνδυασμού, η οποία μάλιστα συνοδευόταν και από αδρά χρηματικά ανταλλάγματα. Πιθανώς και ο κ. Παπαθεμελής, να επιθυμεί το αυτονόητο: Συνεργασία σε ισότιμη βάση και όχι αφομοίωση του ενός από τον άλλο.