20.5.12

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες: Κατάργηση της Ιδιοκτησίας και Εργασιακό Νταχάου

γράφει η Μαρία Νεοχωρίτη
 
Η προτροπή του κ. Όλι Ρεν προς την ελληνική κυβέρνηση «να σκεφτεί σοβαρά την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που θα έχουν διαφορετικό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς από την υπόλοιπη χώρα» και η υπόδειξη του κ. Ρέσλερ ότι: «πρέπει να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων. Ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές…» ως φαίνεται … οδήγησαν το υπουργικό συμβούλιο σε έγκριση του πολυνομοσχεδίου που εισηγήθηκε ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης. Συγκεκριμένα με το άρθρο 41  θεσμοθετούνται ελεύθερες ζώνες - ή σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης- όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται μεταποιητικές κι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και θα διακινούνται εμπορεύματα χωρίς φόρους και δασμούς. Σύμφωνα με τις διατάξεις
οι χώροι και οι προϋποθέσεις σύστασης των ελεύθερων ζωνών κι αποθηκών καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Έκτοτε οι προτάσεις για την σύσταση και λειτουργία ειδικών οικονομικών ζωνών  κατατίθενται αλλεπάλληλα για την  Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με το πρόσχημα της προσέλκυσης επενδύσεων και της  ανάπτυξης των προβληματικών περιοχών.  
Η ΕΟΖ μπορεί να περιλαμβάνει οικιστικές ή δασικές εκτάσεις. Στην Αμερική ολόκληρα δάση έχουν καταστραφεί από εταιρείες που νέμονται την υλοτομία ή τον ορυκτό πλούτο μιας περιοχής.
Τι όμως πραγματικά σημαίνει η δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης σε μια περιοχή;
Πλήρης αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και πλήρης ανατροπή του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Κάθε  παραχώρηση ολόκληρης της επιφάνειας της επικράτειας στον έκαστο επενδυτή σημαίνει, αυτόματα, την μεταβίβαση της κυριότητας από τον ιδιοκτήτη, του οποίου το ακίνητο/οικόπεδο/αγροτεμάχιο κτλ. βρίσκεται εντός της οικονομικής ζώνης, στον επενδυτή. Έως τώρα στα κράτη στα οποία έχουν δημιουργηθεί ελεύθερες οικονομικές ζώνες, όπως το Μεξικό, η Κίνα, η Πολωνία και αλλού εκτός των φοροαπαλλαγών οι επενδυτές επωφελούνται και της διατήρησης του δικαιώματος είσπραξης φόρων ή και της τυπικής αποζημίωσης έναντι των ιδιοκτητών προκειμένου να τους απομακρύνουν από την οικονομική ζώνη. Εντός των τειχών επικρατεί  ένας εργασιακός μεσαίωνας, οι συνθήκες εργασίας είναι επιεικώς απάνθρωπες, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να «δουλεύουν» άνευ ωραρίου, πολλές φορές και εικοσιτετράωρα ολόκληρα με μικρά διαλείμματα για ύπνο, και να πληρώνονται ή να μην πληρώνονται κατά βούληση του επενδυτή.
Με απλά λόγια η ΕΟΖ λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει και δεν την αγγίζει κανένα εθνικό δίκαιο. Αν αυτό δεν είναι παράδοση της εθνικής κυριαρχίας τότε τι είναι; Και γιατί η Τουρκία φλέγεται να διεκδικήσει την ΕΟΖ στη Θράκη;
Στο όνομα της Αγίας Ανάπτυξης, του Αγίου Επενδυτή και της Αγίας Μίζας συντελούνται τα μεγαλύτερα εθνικά, ανθρωπιστικά και οικολογικά εγκλήματα στην ιστορία της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: