13.6.12

Αυτές τις ώρες «ανδρεία σωφροσύνης αιρετωτέρα»


Του Στέλιου Παπαθεμελή
Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης

     
Αγρίως και ραγδαία φτωχοποιούμενη ελληνική κοινωνία. Ταχυφλεγής παραβατικότητα. Ερημιά, κατάθλιψη, απόγνωση και φρίκη παντού. Σβησμένα χαμόγελα, τραυματισμένες ελπίδες. «Πυρσός ουδαμού» στην έκφραση του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
Οικτρή η αποτυχία της συνταγής Μέρκελ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Παρά ταύτα, τοκογλύφοι και αιμοδιψής Γερμανίδα, συνεχίζουν αδίστακτοι τη σαδιστική τους συμπεριφορά προς τον ευρωπαϊκό Nότο, που με τα ελλείμματά του τροφοδοτεί τα πλεονάσματά τους.
Προς στιγμήν μας σέρβιραν άριστο μάθημα από Μαδρίτη, σε αντιπαραβολή με το αίσχιστον ελλαδικό από Καστελλόριζο, που εξακολουθεί να εκπέμπεται άχρι καιρού εξ Αθηνών. Η Ισπανία, με την αντίσταση της πολιτικής της τάξης, απέκρουσε την υπαγωγή της στο κακόφημο Μνημόνιο και κράτησε δι’ εαυτήν τον έλεγχο της οικονομικής και δημοσιονομικής της πολιτικής. Το ΔΝΤ και η ΕΕ, θα επιτηρούν εκ του μακρόθεν και πολύ διακριτικά, μας λένε.
Αυτά από μια Ισπανία που χρωστά στις ξένες τράπεζες 700 δισ.€ και έχει τριπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα από το δικό μας.
Τελικά ούτε θρίαμβος, αλλά ούτε πύρρειος υπήρξε η νίκη των Ισπανών. Δείγμα ότι αν η αντίστασή τους ήταν σκληρότερη, θα είχαν και εντυπωσιακότερο, σταθερότερο και ασφαλώς μεταδοτικό αποτέλεσμα.
Όσο πλησιάζει η 17η Ιουνίου,
τόσο εντείνεται η βαναυσότητα των κερδοσκόπων και των ευρωπαίων πολιτικών υπηρετών τους απέναντι του λαού μας. Μιλούν για σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ερώτημα περί ποίας «εξόδου», όταν ο κ. Τσίπρας, στον οποίο αποδίδουν αυτήν την πρόθεση δηλώνει κατηγορηματικά το αντίθετο: «Δεν υπάρχει επιλογή εξόδου από το ευρώ. Κανείς δεν το θέλει» (Πρώτο Θέμα, 10/6/12).
Μία έξοδος της Ελλάδας, επεσήμανε ο Ίαν Λέσερ της German Marshal Fund «θα σημάνει την αρχή του πολιτικού κατακερματισμού της Ευρώπης». Τρίμηνη προθεσμία «διόρθωσης λαθών» δίνει στην Ευρώπη και ο μέγας κερδοσκόπος Σόρος.
Οι Έλληνες πολίτες και οι κομματικοί εκφραστές τους επιλέγουν το ευρώ. Οι Βρυξέλλες και αν θέλουν, δεν μπορούν να μας αποπέμψουν. Πού είναι επομένως το πρόβλημα; 
Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί με μια τίμια διαπραγμάτευση από τους ειδεχθείς, τους απεχθείς και οπωσδήποτε επαχθείς όρους του Μνημονίου. Δηλαδή, από τη «συνταγή θανάτου» (Κρούγκμαν).
Οι εκλογές της Κυριακής, εμφανίζουν σχεδόν ισοδύναμα τα σχήματα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.
 H όποια δύναμή τους αθροίζει ψηφοφόρους «μιας ημέρας». Την πρώτη ψηφίζουν αυτοί που φοβούνται ότι ο δεύτερος θα μας βγάλει από το ευρώ. Την δεύτερη όσοι θέλουν να τιμωρήσουν την πρώτη και το ΠΑΣΟΚ. Ο νικητής θα σχηματίσει Κυβέρνηση, με συγγενείς και γείτονες…
Δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών.
Ο τόπος χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Πολυκομματική ασφαλώς.
Αυτή θα βρεθεί αντιμέτωπη με τερατώδη προβλήματα και τον εφιάλτη της κατάρρευσης.
Το έργο της θα είναι δύσκολο και επώδυνο. Πέραν του καλού και του κακού, το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να αποδείξει τεράστιες αντοχές, ευρηματικότητα, αδογμάτιστη προσέγγιση, τόλμη και αρετή.
Ο πρωθυπουργός της Δευτέρας πρέπει αμελλητί (=άνευ υπαιτίου βραδύτητος) να βρει λεφτά για τις ανεπίδεκτες αναβολής ανάγκες του κράτους (συντάξεις, μισθούς) να αποτρέψει την κατάρρευση των ασφαλιστικών οργανισμών και του συστήματος υγείας, να θέσει υπό έλεγχο το κοινό έγκλημα, να επανεκκινήσει την Οικονομία.
Μια Κυβέρνηση -όποια και αν είναι- μόνη της δεν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα, χωρίς την έντιμη στήριξη της όποιας Αντιπολίτευσης. Άλλωστε ενδέχεται να υπάρξουν αλληλοδιάδοχες εναλλαγές ρόλων.
Σε ώρες κρίσιμες «ανδρεία σωφροσύνης αιρετωτέρα» η ανδρεία δηλαδή, είναι προτιμότερη από τη σωφροσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: