9.2.16

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ

Με βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε Άνδρα επιφανή , τον Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο.
            Αειθαλής εφ όρου ζωής και <<αεί παις>> κατά την πλατωνική έννοια , καλλιέργησε και μετέδωσε όσον ολίγοι τα Ελληνικά Γράμματα και την Ανθρωπιστική Παιδεία.
            Υπηρέτησε σθεναρά την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και της γλώσσας μας από τον Όμηρο ως τις μέρες μας και αντιτάχθηκε στην λαίλαπα του εθνοαποδομητισμού.
            Συνείδηση διαλλαγής, μετριοπάθειας και συναίνεσης εργάσθηκε αόκνως για την εθνική ενότητα και ομοψυχία του λαού μας. Κινούμενος με άνεση σε ευρύτατο χώρο του επιστητού άρθρωσε αμετάκλητο λόγο για στασιαζόμενα φιλοσοφικά ,ηθικά κοινωνιολογικά , ιστορικά και πολιτικά ζητήματα.
            Στο πολιτικό προσωπικό υπενθύμιζε συχνά πικρές αλήθειες, όπως αυτήν  αναφορικά με την ψευδωνυμία  των βορεινού προτεκτοράτου. Γι αυτήν υποστήριζε ότι <<η ονομασία <<Μακεδονία>> είναι αποδεκτή μόνο από ανιστόρητους διπλωμάτες ή και από αφιλοσόφητους πολιτικούς ,  παρασυρμένους ίσως από το έωλο δόγμα της<< ελευθερίας >>δήθεν των κρατών  προς αυτονομασία   τους, έστω και με σφετερισμό αλλοτρίου ονόματος  και ακόμη ανυποψίαστους και αδιάφορους για την υποκρυπτόμενη στον σφετερισμό υστεροβουλία εδαφικών διεκδικήσεων υπονομευτικών της ειρήνης>>.
            Συγκλονιστική η παιδική μαρτυρία του για το κακούργημα του εμπρησμού της ελληνικής συνοικίας της Σμύρνης από τις κεμαλικές ορδές.
            Και αγωνιώδης  η επίμονη  εκκλησή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την υπόμνηση ότι <<οι κρίσιμες καταστάσεις δεν ανέχονται ημίμετρα και σε ώρες κρίσιμες για το έθνος οιαδήποτε μονοκομματική κυβέρνηση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία >>.

            Ο Θεός να τον κατατάξει εν χώρα ζώντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: