12.10.17

Τελικά «μόνον η αγιότητα των μέσων αγιάζει τον σκοπό»

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Από το Ανθολόγιο για παιδιά του Δημοτικού, του παλαιού καλού καιρού αλιεύουμε τον «Ποντικό σαμαρωμένο». Ταιριάζει απόλυτα στο πολιτικό κλίμα των ημερών. Ακούστε τον:

«Eίπαμε ψέματα πολλά,// ας πούμε και μια αλήθεια:// Φορτώσαμε έναν ποντικό// εννιά κιλά ρεβίθια,// κι αυτού, στα μεσοσάμαρα, //σαράντα κολοκύθια. //
Τα κολοκύθια είχαν νερό //και το νερό βατράχια, //και τα βατράχια λάλαγαν //κι ο ποντικός εσκιάχτη// και το φορτίο το ’ριξε// και πιλαλώντας φεύγει. // Μέσα στ’ αμπάρια τρύπωσε //κι η μάνα του τού λέει: // Πού πας, παιδί μου πόντικα, //πού πας, καλέ Zαφείρη;»

Και η γεμάτη κομπασμό απάντηση του … Ζαφείρη: 

«Πάω στην Πόλη γι’ άρματα //και στη Φραγκιά για ρούχα»!

Η Δ.Ε.Θ. προσφέρεται πάντοτε ως πεδίο ανταγωνισμού καλολογίας των πολιτικών αρχηγών. Συνήθως ακούγονται ψέματα πολλά και πότε πότε καμιά αλήθεια. Στον φετεινό πρωθυπουργικό λόγο κυριάρχησαν οι όρκοι πίστεως στην επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις.Αλλάτην πρωθυπουργική ευφορία ανατίναξε ο εκβιασμός της Eldorado για διακοπή της επένδυσής της στην Χαλκιδική και αποχώρησή της. Ενεπλάκησαν στην υπόθεση τα …«τσακίδια» του στρατηγικού συμβούλου του Πρωθυπουργού και τα πράγματαέγιναν μύλος. Ψέματαμε ουρά μισές αλήθειες. Κύκλος φαύλος, φαυλεπίφαυλος.

Το άλλο με τον Τοτό το πήρατε χαμπάρι; (αφελής νεανική ερώτηση): 106 παλληκάρια στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Πατρών παρέδωσαν την ίδια πανομοιότυπη εργασία. Το Πανεπιστήμιο τιμώρησε τους ευγενείς αντιγραφείς, αλλά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έσπευσε αλληλέγγυα στους τιμωρηθέντεςκαι ζήτησε να μην χάσουν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, απλώς να μην δώσουν το αντιγραμμένο μάθημα!

Προς στήριξη της υπεράσπισής τους η Νεολαία της ΝΔ επιστράτευσε και τον … Κάρολο Μαρξ: «Κάθε σημαντικό γεγονός στη σύγχρονη εποχή εξελίσσεται σαν φτηνή αντιγραφή του ιστορικού παρελθόντος»(Η 18ηΜπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη). 

Αυτό κι αν λέγεται πρόοδος…

Η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (συμφερόντων Μπόμπολα) είχε αγοράσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας με μόλις 11 εκ. €. Οι Καναδοί απέκτησαν την κυριότητά της με 1,8 δισ. €. Ισχυρίζονται ότι δαπάνησαν ως τώρα άλλο 1 δισ. €.

Απασχολούν πάντως 2400 μεταλλωρύχους, ενώ εξαγγέλλουν ότι θα δημιουργούσαν άλλες 1200 θέσεις εργασίας. Έφτασαν να εκβιάζουν αυτήν την ώρα με κλείσιμο της εταιρίας. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό μαζί με το μιντιακό σύστημα έχουν ξεσπαθώσει εναντίον της Ελλάδος και υπέρ της EldoradoGold. Ενμιάνυχτίδηλητηρίασαν το φιλοεπενδυτικό κλίμα που προς στιγμήν κατάφερε με τις θεσσαλονίκειες παρεμβάσεις του να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας. 

Οι ξένες επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στο μέτρο που οι επενδυτές δεν είναι αγιογδύτες, σέβονται τους νόμους της χώρας και τηρούν τα συμπεφωνημένα.

Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος εξαιρετικού κάλλους και γι’ αυτό τουριστικός προορισμός χιλιάδων ξένων. Πλουτοφόρες περιοχέςεκτός από την επιφάνεια στάθηκαν για αιώνες και το υπέδαφος της μακεδονικής γης από την Χαλκιδική έως τα παράλια της μείζονος Μακεδονίας. Στην ιστορία είναι γνωστός ο ανταγωνισμός των δύο υπερδυνάμεων της αρχαιότητας,Αθηνών και Σπάρτης. Με επίκεντρο την Αμφίπολη διεξήχθησαν ιστορικές μάχες μεταξύ τους που απέβλεπαν στον έλεγχο του μεταλλευτικού πλούτου της περιοχής. Ενδεικτικά το 424 π.Χ. ο Θουκυδίδης ηττάται και εξορίζεται – τον έχασε ο στρατός, αλλά τον κέρδισε η ιστοριογραφία και μάς παρέδωσε «κτήμα ες αεί» την αναποτίμητη «Ξυγγραφή» του. Το 422 π.Χ. σε νέα σύγκρουση των υπερδυνάμεων φονεύεται ο (Αθηναίος)Κλέων και τραυματίζεται βαριά ο (Σπαρτιάτης) Βρασίδας.Εν τέλει κυριάρχησε ο «Άρης Μακεδών» = Φίλιππος Β’.

Σήμερα οι επιστήμονες μάς εγγυώνται ότι μπορούν να συνυπάρξουν μεταλλεία και τουρισμός υπό όρους αυστηρού σεβασμού των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ζήτημα εκτός κομματικής συναλλαγής και αντιδικίας. Επιβάλλεται ο πολιτικός κόσμος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να βρουν ένα modusvivendi μεταξύ τους και να καταλήξουν σε ένα modusoperandi με την Eldorado και με κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Έχουν μηδενική σημασία τα ταξίματα λαγών με πετραχήλια των (νυν, αλλά και των μελλοντικών) κυβερνώντων. Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη και επώδυνη: Εργασιακές σχέσεις με 51% εκ περιτροπής απασχόληση, ελαστικό ωράριο και μεροκάματα πείνας. Ανεργία σε ύψος Έβερεστ με 70% μακροχρόνια ανέργους. Πτωχευμένοι συνταξιούχοι καινεόπτωχοι, αντί πινακίου φακής εργαζόμενοι (άχρι καιρού).

Ολοκληρώθηκε το εξοπλιστικό ρωσοτουρκικόdeal 2,5 δισ. δολ. για την αγορά των S-400.Προς εξόφληση καταβάλλεται ρωσικό δάνειο στον Ερντογάν. Οι Ρώσοι κατάπιαν την κατάρριψη του πολεμικού τους αεροσκάφους στη Συρία, από τους τούρκους, την βάρβαρη εκτέλεση του διασωθέντος πιλότου τους και την ακόμη βαρβαρότερη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα. Ωμά, ψυχρά και αδίστακτα συμφέροντα κυριαρχούν στον ταλαίπωρο πλανήτη και στουςηγέτες του το δόγμαΜακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».Την αναίρεση του Μακιαβελισμού διατύπωσε εύστοχα ο Άρθουρ Καίστλερ στο «Μηδέν και το Άπειρο»: «Μόνον η αγιότητα των μέσων αγιάζει τους σκοπούς».

Μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Ερντογάν που υπερεξοπλίζεται από Δύση και Ανατολή η απόσταση, δυστυχώς, είναι μόνο ένα βήμα…

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: