12.10.17

Βιώνουμε έναν πολιτισμό που απορρίπτει την υπερβατικότητα

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ο Σόϊμπλε εγκαταλείπει τη θέση από την οποία μάς έψησε το ψάρι στα χείλη. Και ανακύπτει το καβαφικόν ερώτημα:

«Και τώρα τί θα γένουμε χωρίς βαρβάρους / Οι άνθρωποι αυτοί ήσανμια κάποια λύσις». Η πεζή απάντηση είναι ότι «χωρίς βαρβάρους» δεν θα μας αφήσουν. Άλλωστε υπάρχουν ακόμη βαρβαρότεροί τους…

Είναι καλοδεχούμενες oiαναλύσεις, και προτάσεις διακεκριμένων Ελλήνων που υπηρετούν σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού, αλλά και εδώ, που συνοψίζονται στην εκτίμηση ότι «oι θεσμοί της Ελλάδας πρέπει να αναμορφωθούν εις βάθος και σε κάποιες περιπτώσεις να επανασχεδιαστούν από το μηδέν». Είναι πολυάριθμοι οι Έλληνες πανεπιστημιακοί που υπηρετούν σε ξένα πανεπιστήμια. Στα διασημότερα αμερικανικά είναι 149. Το δυστύχημα είναι ότι όλοι αυτή η τεράστια δεξαμενή κορυφαίων αρίστων μένει κατά το πλείστον αποκομμένη από την Ελλάδα. Η ευθύνη δεν είναι των επιστημόνων, αλλά των επιχωρίων γραφειοκρατών.

Αυτή είναι η μια όψη του ελληνικού προβλήματος. Η άλλη, που την αντιπαρέρχονται οι πολλοί, είναι η πολιτιστική μας αποδόμηση, η αποσύνθεση της πνευματικής ταυτότητάς μας. Ένας άλλου είδους «άθεος» σε σχέση με τους δικούς μας, ο Γάλλος φιλόσοφος MichelOnffray, εξ αφορμής της έκδοσης του βιβλίου του Mirroirdunihilisme (=Καθρέπτης του μηδενισμού), δήλωσε (Figaro 30/09/17, μετφ. Ε. Νιάνιου): «Ένας πολιτισμός είναι δυνατός μόνο με μια πνευματικότητα που τον στηρίζει και η οποία -πνευματικότητα-απορρέει από μια θρησκεία. Αυτό ισχύει από τότε που υπάρχει ο κόσμος. Αυτό μαρτυρεί η ιστορία.

Επίσης μαρτυρεί ότι δεν υπήρχε πολιτισμός βασισμένος στον αθεϊσμό και στον υλισμό, και οι δύο είναι σημάδια, ακόμη και συμπτώματα της αποσύνθεσης ενός πολιτισμού-το ξέρω διότι είμαι αθεϊστής και υλιστής…Δεν συνδέονται οι άνθρωποι χωρίς τη βοήθεια του ιερού».

Και καταλήγει: «Η θρησκεία δεν συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους στο επίπεδο της ενδοκοσμικότητας, αλλά με το ιερό, στο επίπεδο της υπερβατικότητας. Δεν είναι ένας δεσμός μεταξύ ανθρώπων, αλλά των ανθρώπων με ό,τι τους υπερβαίνει. Τώρα βρισκόμαστε σε έναν πολιτισμό που απέρριψε κάθε υπερβατικότητα».

Διαυγέστατη η πνευματική μαρτυρία συγχρόνου μας αγίου, του αγίου Παϊσίου. Την αφηγείται ο ίδιος: « «Μια φορά με επισκέφτηκε ένας χίπης. Ήταν ντυμένος με κάτι πολύχρωμα, παράξενα ρούχα, φορούσε χαϊμαλιά και κοσμήματα και ζητούσε να με δει. Οι μοναχές [της Σουρωτής]ανησύχησαν, ήρθαν και με ρώτησαν και είπα, ας περάσει.

Μόλις κάθησε απέναντί μου είδα την ψυχή του. Είχε καλή ψυχή, αλλά πληγωμένη και γι’ αυτό επαναστατημένη. Μίλησα με αγάπη κι εκείνος συγκινήθηκε. Γέροντα, μου λέει, κανείς μέχρι σήμερα δεν μου μίλησε έτσι. Είπα το όνομά του κι εκείνος παραξενεύτηκε πώς το γνώριζα. Ε, του λέω, ο Θεός φανέρωσε και το όνομά σου και ότι ταξίδεψες μέχρι την Ινδία και γνώρισες εκεί τους γκουρού και τους ακολούθησες. Απόρησε πιο πολύ. Του είπα και άλλα πράγματα για τον εαυτό του κι έφυγε ευχαριστημένος.

Την άλλη εβδομάδα, νάσου και καταφθάνει ο ίδιος με μία παρέα χίπηδες. Μπήκαν όλοι μαζί στο κελί μου και κάθησαν γύρω μου. Ήταν μαζί τους και μία κοπέλα. Τους συμπάθησα πολύ. Ήταν καλές ψυχές, αλλά πληγωμένες. Δεν τους μίλησα για Χριστό γιατί είδα ότι δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν. Τους μίλησα στη γλώσσα τους, για πράγματα που τους ενδιέφεραν. Όταν τελειώσαμε και σηκώθηκαν να φύγουν μου είπαν: «Γέροντα, θέλουμε μία χάρη. Να μας επιτρέψεις να σου φιλήσουμε τα πόδια». Εγώ ντράπηκα αλλά τους το επέτρεψα…».

Και η συνέχεια: «Έπειτα από καιρό με επισκέφτηκε η κοπέλα, η χίπισσα, μόνη της. Την έλεγαν Μαρία. Είδα ότι η Μαρία ήταν πιο προχωρημένη στην ψυχή από τους φίλους της και της πρωτομίλησα για τον Χριστό. Δέχτηκε τα λόγια μου. Ήρθε και άλλες φορές, έχει πάρει καλό δρόμο. Είπε μάλιστα η Μαρία στους φίλους της: «βρε παλιόπαιδα, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα γνώριζα το Χριστό, μέσα από μία χίπικη παρέα».

Ο Πούτιν δυστυχώς και για τον ίδιο τα έδωσε όλα στον ισλαμιστή της Άγκυρας. Υπέγραψε τους S-400, και συζητεί την πώληση βαλλιστικών πυραύλων. Προχωρεί ο τουρκικός πυρηνικός εφιάλτης καθώς υλοποιείται η ρωσοτουρκική συμφωνία για εγκατάσταση στη σεισμογενή περιοχή Ακούγιουρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος 4.800μεγαβάτ.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι ο αντίποδας του Ρώσου,αμερικανός Πρόεδροςβλέπει τον Ερντογάν ως «αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ και ως πρότυπο για τη σχέση Ισλάμ – Δημοκρατίας»! Να τον χαίρεται! Η βλακεία είναι τελικά αήττητη!

Στα καθ’ ημάς, για ποια μεγάλη πολιτική να κουβεντιάσουμε, για γεωπολιτική και ενεργειακή στρατηγική, εδώ αδυνατούμε να δώσουμε σε δύο υποζύγια άχυρο. Παράδειγμα: σε 50 μήνες και σε 82 νομοθετήματα έγιναν ισάριθμες τροποποιήσεις της φορολογικής μας νομοθεσίας! Από σταθερότητα σχίζουμε να μην μας βασκάνουν…

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: