8.1.18

Αν δεν υπήρχαν οι τοκογλύφοι, δεν θα υπήρχαν οι φτωχοί

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

«Μέγα και παράδοξον θαύμα τετέλεσται σήμερον» ψάλλει ο υμνωδός και μας καλεί όλους μαζί με τους αγγέλους και τους αγραυλούντες ποιμένες της άγιας νύχτας να «εκβοήσωμεν»: «Δόξα εν υψίστοις Θεό και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Ειρήνη και ευδοκία, ελέη του Θεού που 2017 χρόνια τώρα απεμπολούμε οι άνθρωποι, μη εξαιρουμένων των Χριστιανών.

Ο κορυφαίος χριστιανός φιλόσοφοςΜπερντιάεφ έγραψε ότι «είναι πιο εύκολο να είσαι μωαμεθανός απ’ ό,τι χριστιανός. Ο χριστιανός πρέπει να αγαπήσει τον εχθρό του για τον οποίο απ’ το πιστεύω του δεν είναι υποχρεωμένος ούτε ο μωαμεθανός, ούτε ο εβραίος, ούτε πολύ περισσότερο ο υλιστής».

Παραμονή της άγιας Νύχτας, ο ποιητής την θέλει «νύχτα γεμάτη θαύματα//νύχτα σπαρμένη μάγια».Το ελπιδοφόρο της μήνυμα: «Θεός εφανερώθη εν σαρκί»(Α’ Τιμ.3,16). Είναι η φανέρωση της αγάπης του Θεού. «Το φως ελήλυθεν εις τον κόσμον και ηγάπησαν οι άνθρωποι το σκότος μάλλον ή το φως· ην γαρ πονηρά αυτών τα έργα». Ποιοι μισούν το φως; «Πας ο φαύλα πράσσων μισεί το φως και ουκ έρχεται προς το φως, ίνα μη ελεγχθή τα έργα αυτού»!(Ιω.3,19-20).

Στις μέρες μας ο σεβασμός του ανθρώπινου προσώπου, έχει υποκατασταθεί από την δεσποτεία απρόσωπων θεσμών, ων πρώτες οι διαβόητες «ελεύθερες αγορές». Οι αγορές ελεύθερες, οι λαοί δούλοι (τους).

«Αυτές αυτονομούν το χρήμα σαν αφηρημένη “λογιστική” αξία και το εμπορεύονται. Στους πολυσύνθετους δαιδάλους της παγκοσμιοποιήσεως έχουν δημιουργηθεί νέες δομές του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας ”εικονικής οικονομίας” που κανείς κρατικός ή άλλος πολιτικός θεσμός δεν ελέγχει»(Αλβανίας Αναστασίου, Εγρήγορση, σελ.198).

Βιώνουμε από το 2008 μια δομική κρίση του επικυρίαρχου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την πειστικότερη απόδειξη της κρίσης αξιών της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ο λαός μας έχει χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο και πληρώνει με το αίμα της ψυχής του τους αυτοσχεδιασμούς των διεθνών γραφειοκρατών και των αφεντικών τους.

Απόγνωση και αγωνία τα συναισθήματά του. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB (Βήμα,17.12.17) ψηλαφούμε τις αντιδράσεις των Ελλήνων: στην ερώτηση “ποιες λέξεις εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας του”:

α) Οργή το 59,4%. β) Ντροπή το 49,7%. γ) Φόβος το 38,6%. δ) Ελπίδα 20,5%. ε) Περηφάνια το 6,4% (χαράστο κουράγιο τους!) στ) Σιγουριά το 4%. Μετά από αυτήν την ακτινογραφία οι απαντήσεις στο ερώτημα «εάν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από την χώρα θα το κάνατε;» ήταν οι αναμενόμενες.

Το 34,3% του συνόλου απαντά «ναι». Στις ηλικίες από 18 – 24 ετών φθάνει το 70,2% , ενώ στων 25 – 34 είναι 49,8%.

Η διαφθορά είναι η μάνα της οικονομικής κρίσης. Ρίζεςτης πλεονεξία, ψέμα, φιλαυτία.

Η παγκοσμιοποίηση είναι το μέγα σκάνδαλο της εποχής μας. η οικονομία παγκοσμιοποιείται για να επιταχύνει και να πολλαπλασιάζει τα κέρδη των ολίγων σε βάρος των πολλών. Το20% των ανθρώπων που ζει στις πλούσιες χώρες καταναλώνει το 80% του παγκόσμιου πλούτου!

Το καλό εξακολουθεί να αμύνεται στα μετόπισθεν, ενώ πρέπει να περάσει στη μετωπική αντεπίθεση. Η Ορθοδοξία ως στάση ζωής εμπνέει ένα συνεχή αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου και του ανθρώπου, απελευθέρωσή του από τους μηχανισμούς της αδικίας, της βίας, της δυστυχίας, της οικολογικής καταστροφής.

Στον εφαρμοσμένο Χριστιανισμό των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας βρίσκουμε όλη τη ριζοσπαστικότητα της κοινωνικής διδασκαλίας του Ευαγγελίου. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ωχριά μπροστά στις ιδέες το Αγίου Νύσσης Γρηγορίου όπως τις διατυπώνει μεταξύ άλλων στον «Κατά τοκιζόντων» λόγο του. Αν ήξερε ο φτωχός από πού του δίνεις ελεημοσύνη δεν θα την δεχόταν, γιατί θα ήταν σαν να έτρωγε σάρκες αδελφικές και αίμα συγγενών του και θα σου έλεγε έναν λόγο γεμάτο από φρόνηση και θάρρος: μη μου δώσεις άνθρωπε να γευθώ δάκρυα αδελφικά, μη δώσεις στο φτωχό ψωμί που έγινε από τους στεναγμούς των όμοιων με εμένα φτωχών. Γύρισε στον όμοιό μου αυτό που πήρες άδικα και εγώ θα σου αναγνωρίσω τη χάρη(…). «Ει μη πλήθος ην τοκιστών, ουκ αν ην το πλήθος των πενομένων. Λύσονουν την φατρίαν και πάντες έξομεν την αυτάρκειαν» - Αν δεν υπήρχαν οι τοκογλύφοι δεν θα υπήρχαν οι φτωχοί. Διάλυσε την συμμορία σου και θα αποκτήσουμε όλοι αυτάρκεια!(Γρηγορίου Νύσσης, Έργα 10 ΕΠΕ, σ.274επ.).

Καθώς μας περιμένει η Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία ξεφυλλίζουμε την αναφορά των απεσταλμένων του Βλαδιμήρου του Κιέβου στον ηγεμόνα τους που θαμπώθηκαν από την λάμψη και το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας:

«Μόνο αυτό ξέρουμε, ότι εκεί πέρα ο Θεός πραγματικά βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Και η λειτουργία τους είναι η καλύτερη απ’ όλες τις χώρες».

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: