8.1.18

«Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει/μαζί του να σβηστούνε κι όλοι οι πόνοι»

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

«Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει
και σβήνεται και χάνεται ο παλιός.
Μαζί του να σβηστούνε κι όλοι οι πόνοι,
Το δάκρυ μας, η λύπη, ο στεναγμός».

Ευχή να εισακουσθούν η αγωνία και να πραγματωθούν οι ελπίδες του ποιητή. Έτσι τραγουδούσε ο γλυκύτατος Γ. Βερίτης στα πέτρινα κατοχικά και μετακατοχικά χρόνια. Κατοχικά άλλωστε, έστω άλλης κλίμακος, είναι και τα τωρινά. Και ο ποιητής ολοκλήρωνε (και μαζί του η γενιά τού γράφοντος):

«Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει
και λάμπει ο σκοτισμένος ουρανός.
Μ’ ελπίδες ο Θεός να τον χρυσώνη
και να’ν’ ευτυχισμένος και καλός».

Είναι ακατανόητη η πρεμούρα που έχει καταλάβει κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, δημοσιογραφούντες, και όλα τα παιδιά. Φυσικά πανταχού παρούσες οι γνωστές και μη εξαιρετέες κυρίως αυτές «ορδές τωντρολλ». Πληρώνονται 0,60 € την “τρολλιά” και δημιουργούν πλήθος και πάθος…Ο όρος δηλώνει τέρατα των υπερβορείων, συγκεκριμένα της νορβηγικής μυθολογίας. Ονοματίζουν μ΄ αυτόν τους χρήστες του διαδικτύου που παραπλανούν και προβοκάρουν τους συγχρήστες τους με κατασκευασμένες ψεύτικες πληροφορίες.

Τοσκοπιανό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδος, αλλά των Σκοπίων. Είναι επιπόλαιη η ερμηνεία ότι εμποδίζεται η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια εξαιτίας του σκοπιανού. Ο αυτονόητος ηγετικός ρόλος της Ελλάδος στα Βαλκάνια εμποδίζεται από μας τους ίδιους, όχι από τρίτους.Απότων ηγεσιών μας την αβουλία και ανικανότητα. Αν κάποιος εμποδίζεται είναι μόνον τα Σκόπια. Αλλά ούτε αυτά εμποδίζονται τελικά αφού χρησιμοποιούν δωρεάν τον Λιμένα της Θεσσαλονίκης ως πνεύμονα αναπνοής και μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στην Ελλάδα ως «ΜΚ», ενώ οι συμπολίτες μας ξοδεύουν 130.000.000 ετησίως στον τζόγο των καζίνων της γείτονος.

Δια ταύτα η πρεμούρα έχει μια λογική εξήγηση, την «έξωθεν» εντολή. Δάκτυλος Τραμπ και Βρυξελών – Βερολίνου. Βγάζει μάτι…Κατά τα άλλα είμαστε κυρίαρχη χώρα…

Ο Ερντογάν έχει καθυβρίσει χύδην τις ηγεσίες Γερμανίας, Ολλανδίας, Βελγίου και απάσης της Ευρώπης. Ξαφνικά υψώνει τώραλευκή σημαία και εγκωμιάζει τους υβριζομένους ωσάν να μην συμβαίνει τίποτε: «Δεν έχουμε προβλήματα με την Γερμανία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Αντιθέτως, οι κυβερνήτες αυτών των χωρώνείναι παλιοί φίλοι».

Το ερώτημα δεν είναι οι οβίδιες μεταμορφώσεις του τούρκου και οι ψυχικές εναλλαγές του από ζεστό σε κρύο και τούμπαλιν, αλλά το πώς εκλαμβάνουν αυτήν την επιεικώς αλλοπρόσαλλή συμπεριφορά που οι αποδέκτες της. Πιστεύουμεότι δεν τρώνε κουτόχορτο…Βέβαια ο «σεϊχουλισλάμης» θέλει τώρα να πάει στο Βατικανό και στο Παρίσι για να κινητοποιήσει, λέει, τον Μακρόν για το Παλαιστινιακό, ωσάν τάχα ο Γάλλος να χρειάζεται την παραίνεση του για να δραστηριοποιηθεί.

Κατά τα λοιπά ισχύει πάντοτε ο λόγος του Αισχίνη: «Πονηρά φύσις μεγάλης εξουσίας επιλαβομένη, δημοσίας απεργάζεται συμφοράς»(Κατά Κτησιφώντος, 148):Όταν μια διεστραμμένη φύση συγκεντρώσει μεγάλες εξουσίες γίνεται πρόξενος συμφορών για όλους.

Επομένως μόνον η σταθερή και αποφασιστική αντίδραση «όλων» μπορεί να ανακαλέσει τον πονηρόν σε τάξη και σεβασμό του δικαίου.

Στο κάτω – κάτω οι κατά πεποίθησή τους δημοκρατίες της Δύσεως οφείλουν μιαν υπεράσπιση και στον δοκιμαζόμενο αγρίως από την παρούσα τουρκική εξουσία τουρκικό λαό. Οιεκκαθαρίσεις των αντιφρονούντων δεν έχουν σταματήσει: 140.000 δημόσιοι λειτουργοί (μεταξύ αυτών εκατοντάδες δικαστές) απολύθηκαν, 44.000 φυλακίστηκαν. Με πρόσφατο π.δ. απολύθηκαν άλλοι 2.756 εν οις 635 στρατιωτικοί και 165 πανεπιστημιακοί – και ασφαλώς έπεται συνέχεια…

Στο μεταξύ τουρκική κορβέτα συνόδευσε προχθές στη διαδρομή του από τον Καφηρέα ως τα Στενά το πλωτό νορβηγικό γεωτρύπανο Deepsea.MetroII, το οποίο μίσθωσε ο ισλαμιστής μετά την άρνηση των ξένων εταιρειών να συμπράξουν σε έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, για να διαπράξει ιδίαιςχερσί το έγκλημα όπιου στέλνει επίσης και το Barbaros. Ίδωμεν…

Προσδοκάται να ρυθμιστεί επιτέλους κάποτε η αναπροσαρμογή των περιλάλητων (και διόλου) αντικειμενικών αξιών, οι οποίες στην περίοδο των μνημονίων απέχουν παρασάγγες από τις πραγματικές (εμπορικές). Ο μύθος της αναπροσαρμογής πέρασε από «πολλά ρέματα». Τώρα λέγεται ότι από το μέτρο ωφελούνται τα «βόρεια προάστια» και βλάπτονται οι λαϊκές συνοικίες.

Τίποτε το περίεργο, και ο Τραμπ δήλωνε ότι θα δουλέψει για τους “ξεχασμένους” της Αμερικής, τους παραμερισμένους από τις ελίτ και τους εν γένει αποκλεισμένους από ένα σύστημα που δουλεύει για τους «έχοντες». Όμως η πρόσφατη φορολογική του μεταρρύθμιση απειλεί τα φτωχότερα στρώματα και την μεσαία τάξη, αφού από το 1,5 τρισ. δολ. των φορολογικών ελαφρύνσεων το συντριπτικό ποσοστό αφορά τα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις!

Εδώ και τώρα οφείλει η κυβέρνηση να υποχρεώσει τις Τράπεζες να δημοσιεύσουν κατάλογο αυτών που θεωρούνται «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Πρόκειται για συνομοταξία ατόμων που διαπλεκόμενα με την εκάστοτε πολιτική ελίτ και με αμφίπλευρο αζημίωτο γλεντάει το δημόσιο χρήμα εις υγείαν των κορόϊδων, πάντων των υπολοίπων Ελλήνων.

Η πρόκληση στην πενόμενηφτωχοποιημένη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι κάθετη.

Τί τα θέλετε όμως, όπως λέγει η Πραξαγόρα στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (392,174): «Άχθομαι δε και φέρω τα της πόλεως σαπένταβαρέως πράγματα»(=πικραίνομαι, λυπούμαι να βλέπω σε αποσύνθεση το κράτος). «Ορώ γαρ αυτήν προστάταισιχρωμένην αεί πονηροίς»(=Γιατί αρχηγούς κακούς διαλέγουν πάντα·) «καν τις ημέρανμιαν χρηστός γένηται, δέκα πονηρός γίγνεται». (=κι αν πάει καλά κανείς τους για μια μέρα, ύστερα τα χαλά για δέκα). «Επέτρεψαςετέρω,πλείον’ έτι δράσει κακά(=αν βγάλεις άλλον, αυτός χειρότερα τα κάνει)…

Διαχρονικό το πρόβλημα του λαού να πηγαίνει από την Σκύλα στη Χάρυβδη…

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: