28.5.18

«Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω»

(σχόλιο σ’ ένα δοκίμιο του Θ. Παντούλα)

Του Στ. Παπαθεμελή*

Οι τίμιοι πολίτες αυτής της χώρας που κατάφεραν την χειραφέτησή τους από τις κομματικές στάνες διψούν για αλήθεια, αγωνιούν για το τι τέξεται η επιούσα και ψάχνουν το πρακτέο. 

Το δοκίμιο του Θοδωρή Παντούλα «Από τα Συλλαλητήρια στον κοινό μας τ(ρ)όπο» (Εκδόσεις Manifesto) είναι για απροκατάληπτους αναγνώστες το ζητούμενο. Γραμμένο «εν ανθηρώέλληνι λόγω» εκ του περισσεύματος της καρδίας και του πλούτου τούνοός του παίρνει το εναρκτήριο λάκτισμα από τα δύο Συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθηνών για τη Μακεδονία, Κράτος (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση με μεμονωμένες ατομικές εξαιρέσεις) παρακράτος, μιντιακοί μηχανισμοί, όλοι τους ευθέως εχθρικοί. Ο λαός, η ψυχή του λαού, τους αγνόησε.Τους παρέκαμψε και έσπευσε να δώσει ένα δυναμικό «παρών».

Οι ποικιλώνυμοι ιθύνοντες τον είχαν ξεγράψει. Αφού τον κατεδίκασαν στα μνημονιακά δεσμά, έκαναν το βίο του αβίωτο. Θεώρησαν προφανώς ότι τον αχρήστεψαν για κάθε αντίσταση, για τις μεγάλες αξίες της ζωής, την Πίστη, την Πατρίδα, τα ιερά και τα όσια του Γένους.

Ενσταλάζοντας σε μικρούς και μεγάλους τον εθνομηδενισμό, την εθνοαποδόμηση, φαντάστηκαν ότι τους έχουν καταστήσει του χεριού τους. Πλανήθηκαν πλάνηνοικτράν. 

Στα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας «οι συμπολίτες μας αγνόησαν τα κελεύσματα των αλαλαζόντων κυμβάλων της αριστεροδεξιάςκομματοκρατίας (αλλά και του Αρχιεπισκόπου που αρχικώς επέλεξε να την διακονήσει) κι έστειλαν αδιάβαστους όσους τους ήθελαν εσώκλειστους, να οικουρούν κατά μόνας τη συλλογική τους κατάθλιψη, διαδηλώνοντας ότι φτάνει πια: μας πήραν τα αεροδρόμια οι Γερμανοί, μας πήραν τα λιμάνια οι Κινέζοι, μας πήραν το νερό οι Γάλλοι, μας πήραν τα τρένα οι Ιταλοί, μας παίρνουν τα σπίτια οι πλειστηριασμοί, μας παίρνουν εν ενί λόγω τα σώβρακα. Ε, δεν θα μας πάρουν και την Ιστορία!» (σ. 14, 15). 

Αυτήν την περίοδο η κυβερνώσα Αριστερά και η εν αναμονή εξουσίας Δεξιά έχουν ξανά ξεθαρρέψει ότι ο λαός ξέχασε (ο Κων. Μητσοτάκης είχε αποφανθεί ως πρωθυπουργός ότι σε 1 ή σε 10 χρόνια θα έχει ξεχασθεί εντελώς το όνομα. Ο ΥπΕξκ. Κοτζιάς δηλώνει ότι «είχαμε το κουράγιο να κάνουμε τις υποχωρήσεις μας». Χρειάζονταν και κουράγιο αφού ο κατήφορος σε τραβάει από μόνος του; Τα δώσαμε όλα και ψάχνουμε για κανένα «φυλλαράκι συκής» για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

Οι αναγνώστες του δοκιμίου τελειώνοντάς το θα είναι πάνοπλοι με επιχειρήματα

Ο Ζάεφ ανεκοίνωσε δημοψήφισμα. Είναι αδιανόητο να κάνουν τα Σκόπια και να μην κάνουμε εμείς. ΟΧΙ στην σχεδιαζόμενη συμφωνία. Ο λαός των συλλαλητηρίων είναι πανέτοιμος να ξανακατεβεί σε νέα συλλαλητήρια με πολλαπλάσια συμμετοχή και στεντόρεια απαίτηση ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΠΟΤΕ Μακεδονία στους Σλάβους των Σκοπίων.

Και μη διανοηθούν οι κρατούντες να συκοφαντήσουν ξανά αυτόν τον λαό εν ονόματι της περιβόητης «πολιτικής ορθότητας» ψέγοντάς τον άλλοτε ως βραδύνοα και άλλοτε σαν φασίστα.

«Εξ ιδίων κατακρίνουν βεβαίως, μόνο που οι φασίστες, ως γνωστόν, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στους φασίστες και στους αντιφασίστες. Κι όλοι αυτοί δεν κακολογούν απλώς, αλλά τρομοκρατούν συστηματικά τον λαό μας, επειδή – ακούστε αποκοτιά- δεν συναινεί στον εξανδραποδισμό του!» (σ. 21). 

Ο Γάλλος διανοητής Ζωρζ Μπερνανός, σύγχρονος και συμμαθητής του Ντε Γκωλ, βαθύς γνώστης τού κοινωνικού γίγνεσθαι και της θύραθεν και κατά Θεόν παιδείας, επικαλούνταν ένα συμπέρασμα που μας αγγίζει απόλυτα: Υπάρχει, έλεγε, «μια μπουρζουαζία της Δεξιάς και μία μπουρζουαζία της Αριστεράς. Δεν υπάρχει λαός της Δεξιάς και λαός της Αριστεράς. Ένας είναι ο λαός»!

Από καιρό έχει αποκηρύξει το πνευματικό-πολιτικό του τέκνο ο Αλέκος Αλαβάνος. Τώρα μιλάει χωρίς κρατούμενα: «Λαός Πρωτομαγιάς, κυβέρνηση Πρωταπριλιάς» (Νέα 5-6/5/18).

Τα 13χρονα της Θεσσαλονίκης που μετείχαν στις μέρες αυτές στο πρόγραμμα «Παιδιά τού σήμερα, Ηγέτες τού αύριο» και υπέδειξαν ως τους 3 σπουδαιότερους ηγέτες του κόσμου τον Περικλή, τον Μεγαλέξανδρο και τον Αριστοτέλη σημαίνει ότι διαθέτουν υψηλό δείκτη ευφυΐας και καθαρό μυαλό παρά τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας να τα συσκοτίσει. Χίλια μπράβο στα παιδιά!

Από το σκοπιανό στο αλβανικό. Ο κ. Κοτζιάς δηλώνει περιχαρής μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μπουσάτι ότι «είμαστε κοντά στην επίλυση όλων των προβλημάτων στις σχέσεις μας με την Αλβανία». Πόσο,αντιθέτως, μακριά βρίσκεται ο ευφάνταστος ΥπΕξ μας από τη λύση των εκκρεμοτήτων με τους (τουρκο)αλβανούς των Τιράνων αποδεικνύεται από τα 184 ανεκτέλεστα ελληνικά εντάλματα σύλληψης 184 αλβανών κακοποιών, που η Αλβανία αρνείται να εκτελέσει. 

Και στο στέρεο «Διά ταύτα» του κ. Παντούλα: 

«Όσοι δεν νιώθουμε «όλοι ίδιοι» με αυτούς που καταγγέλλουμε κι όσοι πιστεύουμε ότι ο λαός μας κάτω απ’ τη γλώσσα του κρατεί/ τους βόγγους και τα ζήτω / κι αν κάνει πως τα τραγουδεί / ραγίζουν τα λιθάρια / έχουμε χρέος να συναντηθούμε, να συστηθούμε από την αρχή, να ψηλαφίσουμε τα πρόσωπά μας, να τα γνωρίσουμε και να τα προστατεύσουμε από τις κατραπακιές της μετανεωτερικότητας. Να σπουδάσουμε, δηλαδή, εξ αρχής τον νέο Ελληνισμός. Να μαθητεύουμε στην παμπάλαιη αρχοντιά του, μιαν αρχοντιά ζυμωμένη με μνήμες ακριβές και βαθύρριζους μύθους- τους μύθους που χωράν όλες μας τις ετερότητες. 

Και αφού συναποφασίσουμε ότι μας αφορούν αυτές οι ετερότητες να πάμε παρακάτω. Πού παρακάτω; Στον σχηματισμό του Κοινού των Ελλήνων. Να φτιάξουμε, δηλαδή, τις νέες Κοινότητές μας αντλώντας νόημα κι εμπειρία από μια σπουδαία παράδοση, που δεν της αρμόζει να είναι λωλοθάμαχτη στα καθρεφτάκια και στις τσατσάρες τών επί πιστώσει μικροπωλητών τις νέας τυραννίας, μια παράδοση που η επαναπρόσληψή της μπορεί να μπολιάσει με την δροσιά της τις στεγνωμένες μας ζωές» (σ. 45). 

Και ο στιβαρός και κρυστάλλινος λόγος του σ. καταλήγει: 

«Βεβαίως και σε αυτή την υπόθεση κριτής κι αφέντης είν’ ο Θεός και δραγουμάνος του ο λαός. Κοντή γιορτή. Να δείξει ο λαός μας ότι δεν περπατά με σκυφτή την κεφαλή του» . 

*Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: