20.6.18

«Εθνίκια» και αντ – «εθνίκια»

Του Στέλιου Παπαθεμελή* 

«Ναυάγιο των διαπραγματεύσεων» Τσίπρα – Ζάεφ, ή προσχεδιασμένο κόλπο για διευκόλυνση των σκοπιανών;Είναιτο αμείλικτο ερώτημα που αιωρείται. Για την ώρα αναπάντητο. Η δικοί μας πάντως ανησύχησαν από την παράταση της εκκρεμότητας που προκάλεσαν οι άλλοι.Όμως επιμένουν στο ρήμα του Κικέρωνα: pactasuntservanda– οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται…[εννοούν από μας βέβαια…]. 

Αγωνιώδης η προσπάθεια το βράδυ της περασμένης Δευτέρας του Υπ.Εξ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να νομιμοποιήσει τα ανομιμοποίητα και να ενοχοποιήσει αναδρομικά τους αντιπάλους του. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να σκέφτηκαν όπως αυτός, αλλά δεν ενήργησαν όπως αυτός, είτε γιατί το ξανασκέφθηκαν, είτε γιατί ο εχθρός λειτούργησε έτσι που δεν τους βγήκε… Ουδείς πάντως εξ αυτών υπέγραψε. Ο μόνος που επιμένει να υπογράψουμε με νύχια και με δόντια και επείγεται είναι ο πρωθυπουργός μας. 

Δεν έχει σημασία ποιες απίθανες χώρες αναγνωρίζουν ήδη, ή πρόκειται να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, βαρύτητα και κύρος έχει μόνον αν τα ονομάσουμε Εμείς. 

Η εκ μέρους της Ελλάδος, ο μη γένοιτο, αποδοχή της «μακεδονικότητας» των Σκοπίων απομειώνει όπως εύστοχα έγραψε ο Κ. Γρίβας την ελληνικότητα. Με το όνομα αυτότα Σκόπια σφετερίζονται, οικειοποιούνται, νοσφίζονται, διαρπάζουν, λωποδυτούν, ιεροσυλούν, πειρατεύουν, ληστεύουν ελληνική περιουσία. 

Ο Τίτο πραγματοποίησε την κλοπή του ονόματος. Στη συνέχεια το εργαλειοποίησε και δαπανώντας ιλιγγιώδη ποσά πότισε τις γενεές που ακολούθησαν με το παραμύθι της απ’ ευθείας γραμμής σχέσης τους με τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Αυτό από τα γεννοφάσκελα των σκοπιανόπουλων. 

Ο Ζάεφ, ως κατά δήλωσή του Αλβανός, ίσως δεν έχει δηλητηριαστεί σε απόλυτο βαθμό από αυτό το υδροκυάνιο. 

Κι όμως αν επιδείξουν σύνεση, ο πρώτος πρόεδρος τους Κύρο Γκλιγκόρωφ τους έδωσε τη λύση: «Είμαστε σλάβοι. Έχουμε έρθει στα Βαλκάνια τον 6ο – 7ο αιώνα. Έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία και από τότε κατοικούμε σ’ αυτά. Δεν γνωρίζω κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια στάλα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων, αλλά ακόμα και έτσι δεν είναι αυτό που δικαιολογεί την ταυτότητα του λαού μας»(Απομνημονεύματα σ.259). 

Όμως η καπήλευση και ιδιοποίηση της μακεδονικής Ιστορίας και ταυτότητας δηλαδή της μισής τουλάχιστον ελληνικής Ιστορίας και ολόκληρης της ταυτότητας μας πλήττει καίρια τον σκληρό πυρήνα του Ελληνισμού. 

Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική ονομασία. Ούτε φυσικά την χρειάζονται οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις, οι οποίες δεν είχαν ως τώρα κανένα, μα κανένα πρόβλημα. Δεν παραλείψαμε ποτέ να τους παραχωρούμε τον πνεύμονα αναπνοής τους, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να τους ενισχύουμε ποικιλοτρόπως και να είμαστε οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές τους. 

Από τη στιγμή όμως που το ζήτημα αυτό θα «επιλυθεί» με μια ονομασία που θα περιλαμβάνει παράγωγο του όρου Μακεδονία τότε«οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Αυτό βέβαια δεν δείχνει να εντυπωσιάζει τις ελληνικές ελίτ, οι οποίες συνεχίζουν να προωθούν μια καρικατούρα υψηλής στρατηγικής, μέρος της οποίας είναι η περιφρόνηση της εθνικής ταυτότητα»(Κ.Γρίβας 5/6/18). 

Που και που και σε συστημικά έντυπα «ξεφεύγουν» σωστές επισημάνσεις, όπως: 

«Ο Έλληναςπολίτης νιώθει ταπεινωμένος ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης και κηδεμονίας. Νιώθει ότι του έχουν κλέψει την αξιοπρέπειά του και δεν μπορεί να χωνέψει ότι τώρα τον αναγκάζουν να την καταπιεί απέναντι σε έναν αδύναμο και μικρό γείτονα. Είναι κάτι σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι»(Α. Παπαχελάς, Καθημερινή 3/6/18). 

Είχαμε επαινέσει τον Όρμπαν της Ουγγαρίας γιατί υποχρέωσε άρον, άρον τον Soros να τα μαζέψει από κει και να φύγει. Πρέπει δυστυχώς να τον αποδοκιμάσουμε εντονότατα σήμερα για το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα συμπαράστασής του στη διαδήλωση τού VMROστα Σκόπια. 

Σ’ ένα τρομώδεςdelirium ο πρωθυπουργικός «σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού» Ν. Καρανίκας (να τον χαίρεται ο προϊστάμενός του!) ονομάτισε όσους αξιώνουν να μην χαρισθεί στους σλάβους των Σκοπίων το όνομα της Μακεδονίας «αμόρφωτα εθνίκια που ουρλιάζουν για τον Μεγαλέξανδρο». Απολαύστε σύνταξη, ορθογραφία και…ελληνική γλώσσα: «Μα είναι φοβερό. Έγιναν και οι συγχωριανοί μου εθνικια ενώ είναι όλοι μα όλοι και όλες μετανάστες ,πρόσφυγες. Μικρασιάτες, πόντιοι που ουρλιάζουν για την Μακεδονία ενώ δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου. Μια ζωή θάλασσα και λίμνη μέχρι πριν 100 χρόνια που η αποξήρανση της λίμνης δημιούργησε την περιοχη …Και έχουν για μύθο τον Μεγα Αλέξανδρο να στέκεται στην περιοχή για να συνομιλήσει με κατοίκους….Προφανώς εννοεί ο μύθος τα ψάρια, γιατί μόνο τέτοια υπήρχαν όταν ζούσε και ο ίδιος, στην περιοχή. Και βγαίνουν τα αμόρφωτο εθνίκια και επικαλούνται τον Μέγα Αλέξανδρο.Έλεος». 

Έλεος! Να απαλλαγεί ο τόπος από τέτοια…αντ-εθνίκια! 


Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: