20.6.18

Ελληνοσκοπιανό ειδύλλιο, επιτέλους τέλος ή ;

του Στέλιου Παπαθεμελή*

Σήμερα το απόγευμα προειδοποιητικά Συλλαλητήρια στις Βορειοελλαδικές πρωτεύουσες. Θα είμαστε όλοι εκεί!

Στο ελληνοσκοπιανό ειδύλλιο, το οποίο όπως μας πληροφορούσαν μετά μανίας τα κρατικά και μαζί τους όλα τα συστημικά mediaβρίσκονταν στην φάση της ολοκλήρωσής του κατέρρευσε παταγωδώς, προς βαθειά κατάθλιψη των Ελλαδιτών που το «καμάρωναν». Ο λόγος, όχι ότι οι ημέτεροι απέκτησαν ξαφνικά αίσθηση ιστορίας και κατενόησαν ότι αυτό που πήγαιναν να κάνουν την κακοποιούσε αγρίως, αποδεικνύοντάς τους ανιστόρητους. Αιτία ότι το σκοπιανό πολιτικό σύστημα έγινε μαλλιά κουβάρια εξ αφορμής συζήτησης για κάποιες λεπτομέρειες που οι αντίπαλοι του Ζάεφ θεώρησαν ότι αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα του ακατονόμαστου «μακεδονισμού» τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γλυτώσαμε τα χειρότερα εξαιτίας ενεργειών των εχθρών μας. Θυμηθείτε την θηριώδη αδιαλλαξία του Ντενκτάς που εξαιτίας της διασώθηκε συχνά η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Άγκελα Μέρκελ έχει αναλάβει εργολαβικά την υπόθεση των Σκοπίων. Στόχος της είναι να μετατρέψει το αλβανοσλαβικό μόρφωμα σε γερμανικό προτεκτοράτο. Όλα είχαν συμφωνηθεί αλλά η δουλειά χάλασε στις λεπτομέρειες, αν και σε εκείνες είχαν κατά τον ευφάνταστο κ. Κοτζιά καταλήξει. Ο Ιβανόφ βγήκε πρώτος διαφωνώντας για το erga omnes το οποίον ειρήσθω είναι erga Greciam εναντίον της Ελλάδος. Ωστόσο ο Ζάεφ παρότι άλλα περίμενε ο κ. Τσίπρας από αυτόν, σε προχθεσινή συνέντευξή του μίλησε για «τέταρτο Ήλιντεν» βεβαιώνοντας τους συμπολίτες του ότι «γλώσσα, ταυτότητα, εθνότητα έχουν διασφαλισθεί, δηλαδή παραμένουν μακεδονικές».

Ελπίζουμε χωρίς να είμαστε βέβαιοι να μην αληθεύουν οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες θα επιδειχθεί «κατανόηση» στους Σκοπιανούς με άρση του ελληνικού veto σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε. με αντίτιμο την υπόσχεσή τους να αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους σε 18 μήνες οπότε θα έχουν καταλήξει σε νέα ονομασία για την οποία θα ταιριάζει το erga omnes! Κοντολογίς πρόκειται περί ιστορίας για αγρίους. Να ευχηθούμε το φιάσκο των ελληνοσκοπιανών διαπραγματεύσεων να συνετίσει τους ασύνετους διαχειριστές τους. Παρόλα αυτά Βερολίνο και Ουάσιγκτον εντείνουν τις πιέσεις. Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν. Το ερώτημα είναι οι δικοί μας τι κάνουν;

Αν και κάπως «βολεύτηκε» η ιταλική κρίση τα ευρωπαϊκά προβλήματα που ξεγύμνωσε προκαλούν. Έγραψε η Liberation (31/5/2018: «Όπως οι λαγοί μπροστά στα φώτα των αυτοκινήτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν την αποσύνθεση του οικονομικού ικριώματος που οικοδόμησαν. (…) Η ιταλική κρίση προσέφερε σε κάθε εχθρό της Ένωσης το ιδανικό επιχείρημα: οι Βρυξέλλες και οι αγορές εναντίον των λαών. Η καταστροφική εμμονή της Ε.Ε. στη δημοσιονομική ορθοδοξία μετέτρεψε την Ευρώπη σε εχθρό των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων»!

Το έχουμε νιώσει στο μεδούλι μας. Μας κοροϊδεύουν με το περιβόητο πλεόνασμα 2,28 δις. ευρώ του πρώτου τετραμήνου του 2018. Προϊόν βάρβαρης αφαίμαξης, υπερφορολόγησης, περιορισμού του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μη εξόφλησης των νοσοκομείων κλπ.

«Η Ευρώπη λειτουργεί ως χορτοφάγος σε έναν κόσμο σαρκοφάγων», λέει τώρα, εκτός εξουσίας πια ο πρώην αντικαγκελάριος Γκάμπριελ. Στερνή του γνώση να την είχε πρώτα!

Ο Σαράντος Καργάκος επεσήμανε (Δημοκρατία 3/6/2018) την δειλία που χαρακτηρίζει ριψάσπιδες αρχαιολόγους και ιστορικούς που μετέχουν σε διεθνή συνέδρια. Από φοβία μήπως χαρακτηρισθούν εθνικιστές, ή δεν ξανακληθούν στα συνέδρια δεν αντιδρούν σε σκοπιανόφρονες ξένους συναδέλφους τους που ονομάζουν τα Σκόπια «Μακεδονία». Έχει απόλυτο δικιο ο έγκριτος διανοητής όταν συμπεραίνει ότι ο επιστημονικός μας κόσμος «έχει βουλιάξει ένα μέτρο κάτω από την αποστολή του»!

Πώς περιέγραφε τον ιστορικό ο Λουκιανός (Β’ αι. μ.Χ.) και πώς τον αναγνωρίζουμε εμείς σήμερα («Πώς δεί ιστορίαν συγγράφειν» 54,62). Τον ήθελε να είναι : «άφοβος, αδέκαστος, ελεύθερος, παρησίας και αληθείας φίλος (…) Τα σύκα σύκα και την σκάφην σκάφην ονομάσων» (= Άφοβος, αμερόληπτος, ελεύθερος, φίλος της αλήθειας και της ειλικρίνειας που ονομάζει τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη). «Ού μίσει, ουδέ φιλία τι νέμων, ουδέ φειδόμενος, ή ελεών, ή αισχυνόμενος, ή δυσωπούμενος» (= Χωρίς μήτε στην έχθρα μήτε στην φιλία να χαρίζεται, χωρίς να λυπάται ή να συμπονεί ή να ντρέπεται ή να συγχωρεί κανέναν). «Αλλά τι πέπρακτε λέγων» (=να λέει αυτό που έγινε).

Είναι (ακατ)ανόητη η άδεια που έδωσε η κυβέρνηση στον τούρκο υποψήφιο πρόεδρο Ιντζέ να μιλήσει στη Θράκη μας όπου κατοικούν μόνον Έλληνες πολίτες και δεν ψηφίζουν. Ο επισκέπτης μοίρασε αδίστακτα τον ανθελληνισμό του. Προχειρότητες και ανευθυνότητες διοικούντων.-


* Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: