13.8.18

«Δούρασέσηπε νεών και σπάρτα λέλυνται»

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Πρόσωπο της πρόσφατης μεγάλης τραγωδίας η περιφερειάρχης κα Δούρου. Το επώνυμό της θυμίζει την Ιλιάδα του Ομήρου: «Δούρασέσηπε νεών και σπάρτα λέλυνται» (β’, 125)[=Τα ξύλα των καραβιών έχουν σαπίσει και τα σχοινιά τους λύθηκαν]. Είναι η στιγμή που ο Αγαμέμνων αναγγέλλει το αναγκαστικό τέλος του δεκαετούς Τρωϊκού πολέμου. Και τότε όπως και τώρα τα «δούρα»(= ξύλα των καραβιών) είχανσαπίσει!

Ασήκωτες οι ευθύνες της εξουσίας για τα μέχρι στιγμής αναγνωρισθέντα 91 τραγικά θύματα της συμφοράς. Η καθυστερημένη, μετά δύο βδομάδες, ελαχίστων «αλάνθαστων», αποπομπή δεν σημαίνει τίποτα. Η αντικατάσταση των αρχηγών της καταστροφής από τους υπαρχηγούς τους δεν υποδηλώνει έμπρακτη μετάνοια .

Ό,τι συνέβη, ασφαλώς και δεν είναι ατύχημα. Είναι έγκλημα σε πληθυντικό αριθμό και σε βαθμό κακουργήματος. Υπήρξε κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος από την Κυβέρνηση και τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Συμμεριζόμεθα την προσφυγή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει και να στοιχειοθετήσει εις βάθος τις εκ προθέσεως ανθρωποκτονίες, με ενδεχόμενο δόλο, η βαριά ενσυνείδητη αμέλεια καθώς και τις παραβάσεις καθήκοντος.

Ως ελληνικό έθνος έχουμε μια πολυαίωνηπαράδοση ιστορίας και πολιτισμού. Με εξαίρεση ενδιάμεσες βραχυχρόνιες φάσεις, ο λαός μας δεν εθίστηκε σε συνθήκες καταναλωτικής ευμάρειας. Όπως γράφει ο Ηρόδοτος (7,102) «τη Ελλάδι πενίη μεν αιεί σύντροφος εστί». Αλλά όμως η αρετή είναι επίκτητη και αποκτάται με τη σοφία και με δυνατό νόμο. («Αρετή δ’επακτός εστί απότεσοφίηςκατειργασμένη και νόμου ισχυρού»). «Τη διαχρεωμένη η Ελλάς την τε πενίηναπαμύνεται και την δεσποσύνην».(=Αυτήν την αρετή ασκώντας η Ελλάς, καταφέρνει να αντιμάχεται την φτώχεια και την σκλαβιά). Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε στον Ξέρξη ο εξόριστος στην περσική αυλή βασιλεύς της Σπάρτης Δημάρατος, όταν ο Ξέρξης ζήτησε να μάθει κατά πόσο οι Έλληνες είναι δυνατοί να αντισταθούν στην δύναμή του. Η αρετή των Ελλήνων όταν λειτουργεί, νικά και την φτώχεια και την δεσποτεία του ξένου κατακτητή! Χιλιοαποδεδειγμένη αλήθεια.

Η διεθνής των τοκογλύφων με την αδρή συνέργεια των εγχωρίων συνεργατών της, έχει επαναφέρει στο λαό μας και την ξένη δεσποτεία και την φτώχεια. Αλλά πού θα πάει, θα νικήσουνε και την πενία και την υποδούλωση. Αρκεί να βρούμε το κουράγιο και να ανακαλύψουμε ξανά την πατροπαράδοτη αρετή των Ελλήνων.

Το φαινόμενο της διαχεόμενης εγκληματικότητας, επιπολάζει και παρ΄ ημίν. Κοινωνίες χωρίς Θεό και διαρκείς αξίες, χωρίς τις αναγκαίες σταθερές του πολιτισμού, καταντούν έρμαια εγκληματικών καταστάσεων. Χωρίς δυστυχώς να αποτελούμε εμείς εξαίρεση, πρόσφατα σχολίασε οFigaro (31/7/18) τα συμβαίνοντα στη Γαλλία.Έγραψε: «Η εγκληματικότητα δεν πάει διακοπές. Πορτοφολάδες, μικροί διακινητές ναρκωτικών, ληστές και κάθε είδους παρανομούντες μετακινούνται κάθε χρόνο στα θέρετρα της νότιας Γαλλία, επικουρούμενοι από «εποχικούς» συναδέλφους τους που στρατολογήθηκαν από την Αλβανία»!

Η εγκληματικότητα μικρής κλίμακος πλεονάζει. Μόνο στη Γαλλία καταγράφονται ετησίως 600.000 αδικήματα .

Οι ειδικοί εκεί εντοπίζουν χαλαρότητα των δικαστικών αρχών και ελλείψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα. Πάσα ομοιότης με τα καθ’ ημάς είναι απλώς συμπτωματική! Εμείς άλλωστε τους ξεπερνούμε,αφού με κυβερνητική απόφαση ο αρχιδολοφόνος της 17Ν πάει για ξεκούραση και διπλασιασμό του χρόνου στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, οι οποίες κατά τον Guardian αποτελούν «πολυτελή ανοικτή φυλακή».

Μέσα σε όλα τα αλαλούμ η πρόταση του αμερικανού καθηγητή Έντουαρντ Τζόζεφ, να απονεμηθεί …το Νομπέλ ειρήνης σε Τσίπρα και Ζάεφ, δηλώνει απώλεια κάθε σοβαρότητας. Αλλά «έασον αυτό (ν) χαίρειν» που θα έλεγε ο Σωκράτης.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις των πρεσβευτών Ισραήλ και Αιγύπτου στην Κύπρο όπου: ο πρώτος δήλωσε ότι ελπίζει «να μην υποχρεωθεί το Ισραήλ να παρέμβει στρατιωτικά εναντίον της Τουρκίας, αν η Κύπρος λόγω των αναγγελθεισών γεωτρήσεων υποστεί επίθεση», ο δεύτερος πάλι ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξει στρατιωτική δράση από μέρους της Αιγύπτου», τονώνουν την αποφασιστικότητα τού εγχειρήματος.Δείγματασοβαρότητας του μετώπου Ελλάδος – Κύπρου - Ισραήλ και Αιγύπτου. Τουρκίακαι Βρετανία παίζουν ύπουλο ρόλο στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι της Μ. Ανατολής. Αν ωστόσο το μέτωπο των «4» είναι πράγματι αρραγές θα αποδειχθεί σωτήριο για όλους μας και για την ασφάλεια και την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής, προςβαθειάν θλίψιν Τούρκων και Βρετανών.


Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

E-mail: stpapathemelis@gmail.com, danagennisi.press@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: