20.9.18

«Όποιος τα ψόματα λαλεί, δίχως αντρειά λογάται»!

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ένδακρυς ή όχι ο Γιούνκερ ομολόγησε φωναχτά: «ποδοπατήσαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων»! Στη φράση αυτή συνοψίζεται ολόκληρη η πολιτική που ασκήθηκε επί μία και πλέον οκταετία «στου κασιδιάρι το κεφάλι» από εταίρους, δανειστές, αγορές. Εγκληματικά κατά συρροήν λάθη, ομολογημένα δημοσία, αλλά συνεχιζόμενα ωσάν να μη συνέβη τίποτε.

Η χώρα σε ασφυκτικό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» την επομένη της πολυθρύλητης «Εξόδου».

Θηριώδη τα αναγκαστικά πρωτογενή πλεονάσματα που μας επιβλήθηκαν (3,5% ετησίως ως το 2022, και μετά έως το 2060 2,2%). Πρόκειται για «πλεονάσματα διαρκείας και μάλιστα τόσο υψηλά δεν είχε μέχρι τώρα καμία χώρα. Γιατί θα έπρεπε η φτωχή Ελλάδα να πετύχει κάτι που ακόμη και για την πλούσια Γερμανία δεν είναι εφικτό»; Διαπίστωση και απορία που ανήκει στην Ούλρικε Χέρμαν της βερολινέζικης Tageszeitung (Νέα 18/8/18). Η αρθρογράφος κάνει φύλλο φτερό την απόφαση της Ευρωζώνης για την Ελλάδα προκαλώντας την «να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει την πτώχευση ενός κράτους-μέλους της». Εργαλείο αποτροπής είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία όπως αγοράζει ομόλογα των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης οφείλει να πράξει και για τα ελληνικά.

Η ελληνική κρίση πλούτισε αδρά τους «δανειστές» μας. Απόδειξη ότι η ΕΚΤ πραγματοποίησε κεφαλαιακά κέρδη 7,8 δισ από ελληνικούς τίτλους στην περίοδο 2012-2016. Ενώ τα κέρδη της Bundes-Bank από την πτωχή Ελλάδα ξεπέρασαν το ίδιο διάστημα τα 2,9 δισ.

Το διεθνές περιβάλλον ασφαλώς και δεν είναι το καλύτερο. Και οπωσδήποτε πραγματική έξοδος από μία κρίση σημαίνει αλλαγή περιβάλλοντος και νοοτροπίας της ίδιας της χώρας. Του λαού της.

Οι δικοί μας βαφκαλίζονται ότι διπλασιάστηκε το πλεόνασμα στο φετινό 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου αγγίζοντας τα 208 δισ. Τούτο όμως οφείλεται στο ότι η Κυβέρνηση πάγωσε τις επιστροφές φόρων στους δικαιούχους και δεν υλοποίησε το εγκεκριμένο ΠΔΕ. «Ο εστί μεθερμηνευόμενον άνθρακες ο θησαυρός»!

Από προχθές είμαστε εκτός Μνημονίων, αλλά εντός αυξημένης εποπτείας και πάντως εκτός αγορών λόγω τουρκικής λίρας και άλλων δαιμονίων. Τελικά παραμένουμε εντός, (κάπως) εκτός, και σίγουρα επί τ’ αυτά!

Καρπός της βάναυσης υπερφορολόγησης εις πείσμα του διεθνούς κανόνα ότι αυτή σημαίνει το ακριβώς αντίθετο του σκοπουμένου, τελικά λιγότερα έσοδα, επιβεβαιώθηκε στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος όπου καταγράφηκε μείωση 2 δισ.

«Θα ήμουν αλαζόνας αν έλεγα ότι τα κάναμε όλα σωστά στην Ελλάδα», ομολογεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM. Δυστυχώς, κύριε, ούτε όλα, ούτε τα μισά. Τίποτε δεν κάνατε σωστά κι εσείς και οι όμοιοί σας λοιποί «περαστικοί». Αν στοιχειωδώς τα είχατε πράξει σωστά η σημερινή εικόνα της χώρας μας δεν θα ήταν αυτή εδώ:

α) συρρίκνωση ΑΕΠ από 240 δισ στα 186 (=-25%)

β) δηλούμενα εισοδήματα από 104 δισ (2009) τώρα μόνο 73 (=-29%)

γ)δαπάνες προϋπολογισμού από 71 δισ, σήμερα μόνο 55.

Μας μεταχειρίστηκαν ως πειραματόζωα αλλά η πατροπαράδοτη ελληνική λεβεντιά απαντά στους Ρέγκλινγκ και Σία και στην εγχώρια κυβερνώσα κομπανία με τα λόγια του Ερωτόκριτου του Βιτσέντζου Κορνάρου (Β’ 888): «όποιος τα ψόματα (=ψέματα) λαλεί, δίχως αντρειά λογάται»!

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: