ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ & ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Κοινή είναι η διαπίστωση της ανάγκης για την ανάδειξη ενός Νέου Πολιτικού Φορέα, ο οποίος θα εκφράζει τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αναζητούν διέξοδο στα οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά τους προβλήματα και θα απηχεί τις σταθερές ηθικές και εθνικές αξίες του λαού μας. Ένα πολιτικό σχήμα.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
Το πολιτικό μας σύστημα εξακολουθεί να νοσεί βαρύτατα και σέρνεται εδώ και καιρό σε κατάσταση κλιμακούμενης κρίσης.
Μεγάλοι τομείς της δημόσιας λειτουργίας (Παιδεία, Υγεία, Απασχόληση) αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών : Η φτώχεια και οι ανισότητες πολλαπλασιάζονται. Η ανεργία διογκώνεται. Το κοινωνικό κράτος με τις ρωγμές στο ασφαλιστικό σύστημα κλυδωνίζεται. Οι Νέοι, κατ' εξοχήν αυτοί αδυνατούν να βρουν μιαν αντάξια θέση απασχόλησης. Το δημογραφικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Η ύπαιθρος ερημώνεται. Ο αγρότης έχει εγκαταλειφθεί απροστάτευτος. Το περιβάλλον καταστρέφεται εγκληματικά. Η δημόσια διαφθορά, που σε υγιείς περιόδους εμφανίζεται μόνο ως εξαίρεση, είναι γενικευμένο δομικό φαινόμενο.
Οι Παραδόσεις του Γένους, η Ορθοδοξία και το σύνολο των Ελληνικών Αξιών ζωής που συγκροτούν την ταυτότητα των Ελλήνων και εγγυώνται την κοινωνική συνοχή τους υποβαθμίζονται και θυσιάζονται στο βωμό της νεωτερικότητας του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού. Απαξίωση, ένδεια προοπτικής και οραμάτων, αλλά επίσης αδρανοποίηση και μαζική ιδιώτευση των πολιτών είναι ορισμένα απ' τα συμπτώματα αυτής της παθογένειας.
Βιώνουμε αυτόν τον εκφυλισμό στην κορύφωσή του.
Εμείς δεν αποδεχόμαστε το μοιραίο και αναπόφευκτο αυτής της κατάστασης.
Φιλοδοξούμε να γίνουμε ανάχωμα σ' αυτήν.
Συστρατευόμαστε ενάντια στην φθορά και την παρακμή. Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να προχωρήσουμε. Στόχος μας να συσπειρώσουμε και να εκφράσουμε τις δυνάμεις αναγέννησης του δημοσίου βίου της χώρας και εξόδου του από το σημερινό τέλμα.
Οραματιζόμαστε και θα αγωνισθούμε για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα μας και το λαό μας στα πλαίσια μιας Ευρώπης των Λαών, των Εθνών και των Πολιτών.
Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τους ανεκπροσώπητους και να υπερασπιστούμε τους ανυπεράσπιστους: Τους ανέργους, τους φτωχούς, τους νεόπτωχους και τους εν γένει αδύνατους του συστήματος. Είμαστε στο πλευρό των μη προνομιούχων. Η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή.
Διεκδικούμε δυναμικά θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτικές που καρδιά των ενδιαφερόντων τους είναι ο άνθρωπος και ο πολίτης.
Έχουμε, ένα όνειρο για το Λαό και την Πατρίδα μας.
Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα όπου:
Η εξουσία θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι τα συμφέροντα των ολίγων και τις σκοπιμότητες των ξένων.
Οι παραδοσιακές αξίες δεν θα πετροβολούνται καθημερινά και ο εκσυγχρονισμός δεν θα αποτελεί την προκρούστεια κλίνη πάνω στην οποία ακρωτηριάζονται η ψυχή και τα πιστεύω του Ελληνικού λαού...
Οι αναγκαίες τομές εκσυγχρονισμού θα νομιμοποιούνται στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, δεν θα συγκρούονται με το δημόσιο αίσθημα...
Τα δικαιώματα θα εξισορροπούνται από υποχρεώσεις, και οι υποχρεώσεις θα συνεπάγονται «ανταποδοτικά δικαιώματα», όχι μια κοινωνική ζούγκλα, όπου κάποιοι, λίγοι περί την εξουσία, έχουν μόνο δικαιώματα και όλοι οι υπόλοιποι έχουν μόνον υποχρεώσεις.
Η θέληση και τα πιστεύω της πλειονότητας των πολιτών θα κυριαρχούν, κι οι πεποιθήσεις των μειονοτήτων θα γίνονται απολύτως σεβαστές.
Διεκδικούμε μιαν ελεύθερη Ελλάδα όπου κυριαρχεί πνεύμα δικαίου, δεν βασιλεύει η κοινωνική πρόκληση.
Διεκδικούμε μιαν Ελλάδα όπου θα γίνει πράξη το αυτονόητο, η διαφθορά θα τιμωρείται - κι όσο πιο υψηλά βρίσκεται, τόσο αυστηρότερα θα τιμωρείται.
Πιστεύουμε σε μιαν Ελλάδα, που θα εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματά της για να γίνει ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί, με τρόπο βιώσιμο και αυτοτροφοδοτούμενο.
Όχι μια «Ψωροκώσταινα», που εκλιπαρεί κοινοτικούς πόρους και κονδύλια για να χρηματοδοτεί φιέστες, για να πλουτίζουν οι εργολάβοι και για να καλύπτει τις «μαύρες τρύπες» της «δημιουργικής λογιστικής» της.
Πιστεύουμε σε μιαν Ελλάδα, όπου η ανάπτυξη θα διαχέει εισόδημα και ευκαιρίες σε όλους, όχι μια τριτοκοσμική «Μπανανία», όπου οι συγκυριακοί υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης συμπίπτουν με κρίση της αγοράς, καταστροφή των μικρομεσαίων, πολλαπλασιασμό των νεόπτωχων και καταδίκη της νεολαίας σε χρόνια ανεργία...
Ονειρευόμαστε μιαν Ελλάδα, όπου το κράτος θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα στρώματα του λαού, δεν θα συνθλίβει, δεν θα εξαθλιώνει το λαό, προκειμένου να διατηρηθεί η «δεσπόζουσα θέση» των κρατικοδίαιτων «κολοσσών», που ΔΕΝ επενδύουν, ΔΕΝ παράγουν ανταγωνιστικότητα, ΔΕΝ δημιουργούν θέσεις εργασίας...
Αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία όλων. Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα σύστημα διακυβέρνησης. Είναι Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ισότητα. Είναι Ελπίδα και Προοπτική. Προϋποθέτει την ικανότητα συμμετοχής, τη δυνατότητα επιλογής, στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία και θωρακίζεται από τον πατριωτισμό όλων. Και η Ελευθερία είναι η ύψιστη πνευματική και πολιτική Αξία που αποτελεί το θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης και την κυρίαρχη συνιστώσα του δημοκρατικού ιδεώδους.
Τα ψεύτικα διλήμματα συνιστούν ωμούς εκβιασμούς. Παραβιάζουν τα αυτονόητα μιας ελεύθερης κοινωνίας και ακυρώνουν τη δημοκρατία, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η ιστορία και ο πολιτισμός της δε μπορεί να ανέχονται την παρακμή και την φαλκίδευση της.
Η πολιτική αρχίζει μέσα από το δημοκρατικό γίγνεσθαι του λαού μας και το ελεύθερο πνεύμα που διαποτίζει τις ψυχές όλων, μέσω μιας πολιτικής κουλτούρας διεκδίκησης και συμμετοχής , ενός πολιτισμού που προσιδιάζει στη μακραίωνη ιστορία της χώρας.
Δεν νομιμοποιούμε την παρακμή , δεν νομιμοποιούμε τη σύγχρονη βαρβαρότητα της ολιγαρχίας και την αυθαιρεσία της όποιας αυταρχικής πολιτικής ηγεμονίας. Διεκδικούμε την Ελευθερία όλων, τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα για όλους.
Σήμερα, δυστυχώς, μετατραπήκαμε σε απαθείς παρατηρητές του λιθοβολισμού αξιών και ιδανικών που αποτελούν θεμέλιο όλων των σύγχρονων πολιτισμένων κοινωνιών-προς δόξα του κυνισμού μιας εκσυγχρονισμένης βαρβαρότητας.
Η Ελευθερία θεωρείται επικίνδυνη ουτοπία, η υποταγή σε σκοπιμότητες θεωρείται ρεαλισμός.
Η Δικαιοσύνη θεωρείται λαϊκισμός, η ανενδοίαστη κερδοσκοπία αρετή.
Η Αξιοπρέπεια θεωρείται «παλαιομοδίτικο» κουσούρι, η Αναίδεια και η ξιπασιά πολύτιμα προσόντα κοινωνικής ανέλιξης.
Μαζί με τις αρετές και τις αξίες συνθλίβεται και η ιστορική ιδιοπροσωπία του λαού. Όλα όσα τον ταυτίζουν με τον τόπο του, την ιστορία του και την πλούσια πνευματική του παράδοση, υποβιβάζονται σε ανούσιο φολκλόρ και παραπέμπονται στα αζήτητα. Όλα όσα τον διαφοροποιούν από τους άλλους λαούς εξοβελίζονται ή βιώνονται ως πλέγματα μειονεξίας.
Ντρεπόμαστε για μια ετερότητα αυτού του είδους που αποτελεί σημείο επικίνδυνης για το μέλλον του λαού μας παρακμιακής καμπής.
Ένα πολιτικό σύστημα που αποδομεί την έννοια του έθνους, που αυτοϋπονομεύει την ιστορική συνείδηση των παιδιών μας, απεμπολεί τη γλώσσα, ευτελίζει τα αξιακά πρότυπα, υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ανέχεται απαθώς το δημογραφικό μαρασμό και υποκλίνεται μπροστά στον Αττίλα δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε συντηρητικό. Είναι απλώς χρεοκοπημένο και βαθιά αντιδραστικό.
Για να αναπτυχθεί ένας λαός πρέπει να είναι αλληλέγγυος, αγωνιστικός και ανταγωνιστικός. Για να γίνει ανταγωνιστικός πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του. Για να πιστέψει στον εαυτό του πρέπει να νιώθει ασφαλής. Όσοι κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης του λαού του καλλιεργούν πλέγματα μειονεξίας, διαιωνίζουν την παθητικότητα και την ηττοπάθεια. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία οφείλουμε να απαλλαγούμε από τα ψευδοδιλήμματα της μοναδικής αλήθειας και της λογικής των κομματικών μονοδρόμων. Μια λογική που εκφράζει το σύγχρονο κουρασμένο κομματικό σύστημα της χώρας, την πολιτική παρακμή και απεικονίζει τα εθνικά αδιέξοδα. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία χρειάζεται να ενισχύσουμε την εκπροσώπηση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή του κοινού συμφέροντος και του εθνικού συμφέροντος πέρα και πάνω από την εκπροσώπηση ειδικών συμφερόντων. Η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος προϋποθέτει πατριωτισμό. Ο πατριωτισμός είναι εγγύηση Δημοκρατίας.
Η λαϊκή κυριαρχία φαλκιδεύεται από συμμαχίες διαπλεκομένων συμφερόντων και συντεχνιών που απαιτούν να αναχθούν υπεράνω του νόμου.
Και ο πατριωτισμός, ο οποίος σε κάθε δημοκρατική χώρα θεωρείται απαραίτητη ιδιότητα για τη συμμετοχή στα κοινά, στη χώρα μας κάποιοι λίγοι που έχουν όμως ισχυρότατες προσβάσεις στα ΜΜΕ τον διαστρεβλώνουν, τον ταυτίζουν με τον επιθετικό εθνικισμό και τον θέτουν υπό διωγμόν. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό συνοψίζεται σήμερα σε τρεις έννοιες που αποτελούν προαπαιτούμενο κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας: Το δημόσιο συμφέρον που σημαίνει κοινότητα αλληλεγγύης και πατριωτική υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Την ανάπτυξη και την πνευματική ανόρθωση που σημαίνει επιστροφή στις πνευματικές ρίζες του πολιτισμού μας, υπονοεί δηλαδή τον διάλογο, τη συνεργασία και την αποδοχή του «άλλου», ίσον την αυθεντική ετερότητα. Πάντα ταύτασ' ένα Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας.
Πιστεύουμε στην επιτακτική ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τις μεγάλες και κατεπείγουσες τομές στην Παιδεία, το Δημογραφικό, την Υγεία, την Απασχόληση και το Ασφαλιστικό. Τα ογκώδη και περίπλοκα προβλήματα της σήμερον δεν μπορούν να λυθούν ούτε σε μια τετραετία , ούτε από ένα κόμμα.
Ο εντός και εκτός συνόρων Ελληνισμός είναι σήμερα περίπου 20.000.000. Ο Ελληνισμός της Διασποράς παρά κάποιες χλωμές προσπάθειες οργάνωσής του παραμένει κοιμώμενος γίγας. Δύναμη πολιτική, οικονομική, εντονότατα εθνική αφήνεται ανενεργός και αχρηστεμένος. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετεξελιχθεί σε πυρηνική ισχύ της χώρας, καθοριστική για την εθνικοαμυντική μας θωράκιση και πολλαπλασιαστική των διεθνών ερεισμάτων μας.
Οι απανταχού της γης αιματοδοτεί Έλληνες και κατ' εξοχήν ο ξεχασμένος Ελληνισμός της πρώην Σοβιετίας ιδίως δε το κομμάτι που μετοίκησε και ενδυναμώνει σήμερα την ελληνική περιφέρεια δικαιούνται την άγρυπνη και ουσιαστική φροντίδα μας. Οι αδελφοί μας αυτοί και οι Βορειοηπειρώτες ομογενείς μας διαθέτουν προσόντα, φανερές και λανθάνουσες δυνάμεις που είναι έγκλημα να αφήσουμε αναξιοποίητες.
ΚΑΛΟΥΜΕ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες , σε συστράτευση μαζί μας σε κοινό αγώνα, για ένα μέλλον αντάξιο του παρελθόντος , ένα παρόν αντάξιο της δυναμικότητας, της εργατικότητας και της δημιουργικότητας του λαού μας. Καλούμε όλες και όλους σε μια πανεθνική δημοκρατική συστράτευση ενάντια στην παρακμή, τη φθορά, τη διαφθορά, και την απαξίωση.
Μπορούμε και πρέπει να επινοήσουμε το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας, γιατί όπως λέει ο Ποιητής:
«Χρωστούμε
σ' αυτούς που ήρθαν, πέρασαν,
θα' ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
Οι αγέννητοι και οι νεκροί».

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ


ΑΡΘΡΟ 1
Ιδρύεται πολιτικό κόμμα με τον τίτλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Έμβλημα του είναι ένα περιστέρι συνοδευόμενο από τις λέξεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ σέβεται το Σύνταγμα και τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και στοχεύει στην εκπροσώπηση του ελληνικού λαού στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στη συμμετοχή της στη διακυβέρνηση της χώρας.
ΑΡΘΡΟ 2
Μέλη της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και αποδέχονται τις αρχές και το καταστατικό της. Το υποψήφιο μέλος υποβάλλει αίτηση, που υπογράφεται από ένα μέλος της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στη Νομαρχιακή Οργάνωση της περιοχής του και αν δεν υπάρχει στην πλησιέστερη Νομαρχιακή Οργάνωση. Τα μέλη δικαιούνται να εκλέγονται στις αιρετές θέσεις των οργάνων του κόμματος και να χρίζονται υποψήφιοι στις κάθε είδους εκλογές και είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος και να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του. Τα μέλη δεν επιτρέπεται να ανήκουν σε άλλο πολιτικό κόμμα, επιτρέπεται όμως να ανήκουν σε πολιτική κίνηση, που δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Μέλος που η συμπεριφορά του αντιβαίνει στις αρχές της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ και τις αποφάσεις των οργάνων της, διαγράφεται με απόφαση των 2/3 της Νομαρχιακής Οργάνωσης, στην οποία ανήκει. Κατά της απόφασης διαγραφής μπορεί να υποβληθεί εντός 10 ημερών ένσταση στην Επιτροπή Οργάνωσης, η οποία αποφασίζει τελεσίδικα, αφού ακούσει το υπό διαγραφή μέλος.
ΑΡΘΡΟ 3
Όργανα του κόμματος είναι το Συνέδριο, ο Πρόεδρος, το Εθνικό Συμβούλιο (Ε. Σ.) η Πολιτική Γραμματεία (Π. Γ.), η Νομαρχιακή Οργάνωση (Ν. Ο.) και η Τοπική Οργάνωση. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται τακτικά κάθε δυο χρόνια μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη σύγκλησή του. Στο Συνέδριο του κόμματος συμμετέχουν ως σύνεδροι με δικαίωμα ψήφου οι αντιπρόσωποι που εκλέγονται από τα μέλη των Νομαρχιακών Οργανώσεων, οι βουλευτές και πρώην βουλευτές, οι υποψήφιοι βουλευτές των τελευταίων εκλογών, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που απέρχεται, οι εκπρόσωποι της Νεολαίας, οι εκλεγμένοι και διατελέσαντες δήμαρχοι του κόμματος, οι αντιπρόσωποι των Νομαρχιακών Οργανώσεων εξωτερικού και οι εκλεγμένοι και διατελέσαντες πρόεδροι πανελλήνιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι μέλη του κόμματος. Την οργάνωση του Συνεδρίου αναλαμβάνει ειδική Επιτροπή Οργανώσεως Συνεδρίου που ορίζεται από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Τα θέματα και οι εισηγητές του Συνεδρίου ορίζονται από την Πολιτική Γραμματεία. Η Επιτροπή Οργάνωσης Συνεδρίου διαπιστώνει την απαρτία των παρόντων και προτείνει πενταμελές προεδρείο για τη διεύθυνση των εργασιών του Συνεδρίου, που εκλέγεται με ανάταση των χειρών των συνέδρων. Το Προεδρείο του Συνεδρίου ερευνά τις τυχόν έγγραφες ενστάσεις, που υποβλήθηκαν σχετικά με ζητήματα διαδικασίας, παραβάσεις διατάξεων του καταστατικού ή τη νομιμοποίηση των συνέδρων. Η απόφαση του Προεδρείου είναι τελεσίδικη.
Μετά την εκλογή του Προεδρείου και την εξέταση των τυχόν ενστάσεων, ακολουθεί εκλογή πενταμελούς Εφορευτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για την εποπτεία των ψηφοφοριών και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων αυτών. Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν είναι παρόντες το 1/3 των συνέδρων που συμμετέχουν σε αυτό. Το Συνέδριο αποφασίζει για όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και δέχεται ή απορρίπτει τις εισηγήσεις. Η αποδοχή των εισηγήσεων από το Συνέδριο είναι αποφάσεις του κόμματος που δεσμεύουν την ηγεσία του. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, εκτός από την απόφαση για διάλυση του κόμματος, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 5/6 των παρόντων. Με μυστική και καθολική ψηφοφορία εκλέγονται ο Πρόεδρος, το Εθνικό Συμβούλιο και η Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή. Όλα τα μέλη του κόμματος έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας για όλα τα αξιώματα του κόμματος. Όσοι από τους συνέδρους επιθυμούν να εκλεγούν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οφείλουν να υποβάλλουν στο Προεδρείο του Συνεδρίου, έγγραφη δήλωσή τους μέχρι την παραμονή της εκλογής. Σε περίπτωση υποψηφιότητας μέλους που δεν είναι σύνεδρος, προαπαιτείται η προσυπογραφή στη δήλωση είκοσι (20) συνέδρων.
ΑΡΘΡΟ 4
Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Συνέδριο με μυστική ψηφοφορία, στην οποία υποψήφιο μπορεί να είναι κάθε μέλος του κόμματος και εφόσον συγκεντρώσει τουλάχιστον το 40% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το κόμμα, προεδρεύει στην Πολιτική Γραμματεία και το Εθνικό Συμβούλιο και επαγρυπνεί για την τήρηση του καταστατικού και την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος. Προτείνει στην Πολιτική Γραμματεία ένα από τα μέλη της ως Γενικό Γραμματέα, ορίζει τον Οργανωτικό Γραμματέα, τον Εκπρόσωπο Τύπου και τον Οικονομικό Υπεύθυνο του κόμματος.
ΑΡΘΡΟ 5
Το Εθνικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κόμματος, στο διάστημα μεταξύ δύο τακτικών συνεδρίων. Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο του κόμματος και 120 μέλη, εκ των οποίων οι 60 Νομαρχιακοί Γραμματείς και 60 μέλη που εκλέγονται από το Συνέδριο. Η σταυροδότηση για την εκλογή του Ε. Σ. δεν μπορεί να ξεπερνά το 40% ή 16 σταυρούς ανά ψηφοδέλτιο. Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά κάθε έξι μήνες και εκτάκτως όποτε το ζητήσουν ο Πρόεδρος ή το 1/3 των μελών του. Το Εθνικό Συμβούλιο ορίζει με απόφασή του τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού, της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης.
ΑΡΘΡΟ 6
Μετά την εκλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου από το Συνέδριο, ο Πρόεδρος συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο εντός 30 ημερών για την εκλογή Πολιτικής Γραμματείας από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Η Πολιτική Γραμματεία αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και 13 μέλη, ένα τουλάχιστον από τα οποία προέρχεται από τη Νεολαία. Ο Οργανωτικός Γραμματέας, ο Εκπρόσωπος Τύπου και ο Οικονομικός Υπεύθυνος, μετέχουν στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον δεν είναι μέλη της και εισηγούνται πάνω σε θέματα της αρμοδιότητάς τους. Στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας προεδρεύει ο Πρόεδρος του κόμματος και σε περίπτωση απουσίας του, ο Γενικός Γραμματέας ή άλλο μέλος της, που ορίζεται από τον Πρόεδρο.
Η Πολιτική Γραμματεία βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία της απολύτου πλειοψηφίας των μελών της. Η Πολιτική Γραμματεία συνέρχεται τακτικά τουλάχιστον μια φορά το μήνα και έκτακτα με απόφαση του Προέδρου του κόμματος ή μετά από αίτηση του 1/3 των μελών της. Οι συζητήσεις και αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας καταχωρούνται σε βιβλίο πρακτικών, που είναι στη διάθεση του Εθνικού Συμβουλίου στις τακτικές ή έκτακτες συνόδους του. Η Πολιτική Γραμματεία αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, για όλα τα τρέχοντα πολιτικά και διοικητικά θέματα του κόμματος, καθώς και για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων των εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών.
ΑΡΘΡΟ 7
Η Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από 3 μέλη, που εκλέγονται από το Συνέδριο. Έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό που καταθέτει ο Οικονομικός Υπεύθυνος.
ΑΡΘΡΟ 8
Η Πολιτική Γραμματεία εκλέγει, μετά από πρόταση του Προέδρου, τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος. Ο Γενικός Γραμματέας αναπληρώνει τον Πρόεδρο του κόμματος, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 6 του παρόντος, όπως επίσης όταν απουσιάζει ή κωλύεται. Ο Γενικός Γραμματέας έχει την επιμέλεια της εφαρμογής των αποφάσεων της Πολιτικής Γραμματείας και διευθύνει την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος.
ΑΡΘΡΟ 9
Ο Οργανωτικός Γραμματέας έχει την εποπτεία και ευθύνη των οργανώσεων του κόμματος. Διευθύνει την Οργανωτική Επιτροπή και εισηγείται, σύμφωνα με το άρθρο 6, στο Εθνικό Συμβούλιο και την Πολιτική Γραμματεία πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση του κόμματος. Συντονίζει την οργανωτική δράση των Οργανώσεων του κόμματος, βοηθούμενος από τους υπευθύνους οργανωτικής λειτουργίας των Νομαρχιακών Οργανώσεων.
ΑΡΘΡΟ 10
Ο Οικονομικός Υπεύθυνος διαχειρίζεται τους πόρους και την περιουσία του κόμματος. Εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία επί οικονομικών θεμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 6, και λογοδοτεί στην Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή. Επικουρείται από αριθμό προσώπων, που ορίζει η Πολιτική Γραμματεία, για τη διεκπεραίωση των οικονομικών λειτουργιών του κόμματος.
ΑΡΘΡΟ 11
Ο βασικός πυρήνας του κόμματος είναι η Τοπική Οργάνωση (Τ.Ο.) που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο ή εκλογική περιφέρεια της χώρας. Για τη συγκρότηση Τοπικής Οργάνωσης απαιτούνται 5 τουλάχιστον μέλη που κατοικούν στην περιοχή ευθύνης ή στο χώρο δουλειάς τους. Ο αριθμός των μελών της οργάνωσης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα εκατό (100). Η Τοπική Οργάνωση διευθύνεται από πενταμελή Επιτροπή που αποτελείται από α) Πρόεδρο, β) Γραμματέα, γ) Ταμία και δυο μέλη. Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά κάθε 15 ημέρες και έκτακτα όταν το ζητήσουν δύο μέλη. Η θητεία της Επιτροπής είναι ετήσια.
Τα μέλη του κόμματος ανάλογα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα εντάσσονται σε Επαγγελματικές Οργανώσεις (Ε.Ο). Κάθε μέλος Επαγγελματικής Οργάνωσης εντάσσεται ταυτόχρονα σε μια Τοπική Οργάνωση. Η παρουσία του κόμματος στο συνδικαλιστικό τομέα πραγματοποιείται με μέλη των Επαγγελματικών Οργανώσεων. Κάθε επαγγελματική Οργάνωση εκλέγει πενταμελή Επιτροπή κατά τα πρότυπα της Τοπικής Επιτροπής. Σε πόλεις με μεγάλο αριθμό ετεροδημοτών, συγκροτούνται Οργανώσεις Ετεροδημοτών. Τα μέλη τους ανήκουν ταυτόχρονα σε μια Τοπική Οργάνωση. Κάθε Οργάνωση Ετεροδημοτών εκλέγει πενταμελή Επιτροπή κατά τα πρότυπα της Τοπικής Επιτροπής.
ΑΡΘΡΟ 12
Η Νομαρχιακή Οργάνωση συγκροτείται σε κάθε εκλογική περιφέρεια, με την εξαίρεση της Β΄ Αθηνών όπου υπάρχουν τρεις. Στη Νομαρχιακή Οργάνωση εντάσσονται όλες οι Τοπικές Οργανώσεις, Επαγγελματικές Οργανώσεις και Επιτροπές Ετεροδημοτών. Η Νομαρχιακή Οργάνωση συγκαλεί σε συνέλευση τα μέλη της τακτικά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και εκτάκτως όποτε το ζητήσει το 1/3 των μελών είτε όποτε αποφασίσει η Νομαρχιακή Επιτροπή. Αρμοδιότητες της συνέλευσης της Νομαρχιακής Οργάνωσης είναι η εκλογή Νομαρχιακής Επιτροπής και η εκλογή συνέδρων για το Συνέδριο, σε αριθμό διπλάσιο των βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας.
Η Νομαρχιακή Οργάνωση διευθύνεται από επταμελή Επιτροπή που αποτελείται από α) Γραμματέα, β) Αναπληρωτή Γραμματέα, γ) Ταμία, δ) Υπεύθυνο Οργανωτικού ε) Υπεύθυνο Μαζικών Χώρων, στ) Υπεύθυνο Νεολαίας, ζ) Υπεύθυνη Γυναικών. Η Νομαρχιακή Επιτροπή εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία των μελών της συγκεκριμένης περιοχής και η θητεία της είναι διετής.
ΑΡΘΡΟ 13
Η Νεολαία του κόμματος εμφορείται από τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος και έχει την επωνυμία «Νεολαία Δημοκρατικής Αναγέννησης». Μέλη της Νεολαίας είναι νέοι και των δύο φύλων, ηλικίας μέχρι 35 ετών. Η Νεολαία έχει οργανωτική αυτοτέλεια και πλήρη δημοκρατική διάρθρωση παράλληλη με την οργάνωση του κόμματος. Εσωτερικός κανονισμός που εγκρίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο, καθορίζει την οργανωτική διάρθρωση της Νεολαίας. Το Ανώτατο Όργανο της Νεολαίας είναι το Συνέδριό της, που συγκαλείται κάθε δυο χρόνια. Το Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας μετέχει στο Συνέδριο του κόμματος, με αριθμό εκπροσώπων που καθορίζεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας της.
ΑΡΘΡΟ 14
Συγκροτείται ειδική Οργάνωση Γυναικών, που λειτουργεί σύμφωνα με ειδικό Εσωτερικό Κανονισμό, που εγκρίνει το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Η Οργάνωση Γυναικών έχει οργανωτική αυτοτέλεια και ακολουθεί τις πολιτικές κατευθύνεις του κόμματος. Η Οργάνωση Γυναικών συντονίζεται από 7μελή Γραμματεία, αποτελούμενη από Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα, Ταμία, Υπεύθυνη Μαζικών Χώρων , Υπεύθυνη Νεολαίας και δυο μέλη.